Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznychi Ogólnokształcącychim. Marii Curie - Skłodowskiej
ADRES: ul. Kraszewskiego 3, 37-500 Jarosław, woj. podkarpackiee-mail: zsschiosekretariat@interia.eu tel/fax: 16-6216414
v11/2021
PRZETWÓRCA MIĘSA
3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)Przedmioty punktowane w rekrutacji:język polski, język angielski, matematyka, geografia„THINK BIG TO SUCCEED”JeśliniesąCiobcesmakiwędlinipotrawmięsnychzlat dzieciństwa,cenisztradycjęilubisznowoczesnetrendyżywieniowe zostań przetwórcą mięsa.Jesttokieruneknaktórymnauczyszsięwytwarzaćtradycyjne wędlinypowstającewedługznakomitychregionalnychreceptur, poznasztajemnicewytwarzaniaapetycznychmięsgrillowychoraz niepowtarzalnyasortymentprzekąsekmięsnychtypuchipsy, kabanosy które na stałe zagościły w naszych domach.Przetwórcamięsajestzawodemdeficytowymiwłaśniedlategospecjaliściwtym zawodziesąposzukiwaniedopracywkrajuizagranicą.Tradycyjne,zdrowe i ekologiczne produkty wędliniarskie są cenione i ciągle poszukiwane.Kszałcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:•przeprowadzania rozbioru i wykrawania mięsa zwierząt rzeźnych;•obróbki mięsa, tłuszczów i artykułów porozbiorowych;●wytwarzaniaprzetworówmięsnychitłuszczowychtradycyjnychoraz nowoczesnych;●obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;●magazynowania i pakowania do dystrybucji mięsa i jego przetworów;●wykorzystania komputera w pracy;●wykorzystania nowych technologii w produkcji mięsa i jego przetworów.Absolwencimogąbyćzatrudnieniwzakładachmięsnych,zakładach gastronomicznych,sklepachzwłasnymrozbioremmięsaiprodukcjąświeżych wyrobów, jako sprzedawca na stoiskach mięsnych oraz ubojniach.Nauka w tym zawodzie umożliwia:•uzyskanieświadectwapotwierdzającegokwalifikacjewzawodzieuznawanego na terenie całej UE:oSPC.04 „Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych”,•uzyskaniedyplomupotwierdzającegokwalifikacjezawodowewraz z suplementami do dyplomu w języku polskim i angielskim,•zatrudnieniepoukończeniuszkoływZakładachMięsnych„Sokołów”S.A. w Jarosławiu lub innych wybranych przez Ciebie zakładach przetwórstwa mięsa,•prowadzeniewłasnejdziałalnościgospodarczejprodukującejmięsoitradycyjne wędliny,•prowadzeniedziałalnościhandlowejlubusługowejzwiązanejzprodukcją i sprzedażąmięsaijegoprzetworówatakżeprzygotowywaniemichna przyjęcia okolicznościowe lub indywidualne zamówienia,•podjęciedalszejnaukiwBranżowejSzkoleIIstopnia,uzyskanietytułutechnika i zdanie matury.Organizacja nauki w zawodzie przetwórca mięsa:•WbranżowejszkoleIstopniaopróczprzedmiotówogólnokształcącychsą przedmioty zawodowe teoretyczne i praktyczne.•PraktycznanaukazawodujestrealizowanawZakładachMięsnych„Sokołów” S.A.wJarosławiunaróżnychdziałachprodukcyjnych(uczniowieuzyskują zapłatę każdego miesiąca mając status młodocianego pracownika).•Zajęciapraktycznesąwklasiepierwszej1razwtygodniu,wklasiedrugiej i trzeciej2razywtygodniu.Wpozostałednirealizowanesąprzedmioty teoretyczne.Przedmioty ogólnokształcące:•Język polski•Język angielski•Historia•Wiedza o społeczeństwie•Podstawy przedsiębiorczości•Geografia•Biologia•Matematyka•Informatyka•Wychowanie fizyczne•Edukacja dla bezpieczeństwaPrzedmioty zawodowe:•Technika w przetwórstwie mięsa•Technologie produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych•język angielski zawodowy•zajęcia praktyczneZnamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołeczneipersonalne.Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl .
PRZETWÓRCA MIĘSA3 letnia BSIS (Branżowa Szkoła I Stopnia)Przedmioty punktowane w rekrutacji:j.polski, j.angielski, matematyka, geografia„THINK BIG TO SUCCEED”JeśliniesąCiobcesmakiwędlinipotrawmięsnychzlat dzieciństwa,cenisztradycjęilubisznowoczesnetrendy żywieniowe zostań przetwórcą mięsa.Jesttokieruneknaktórymnauczyszsięwytwarzać tradycyjnewędlinypowstającewedługznakomitych regionalnychreceptur,poznasztajemnicewytwarzania apetycznychmięsgrillowychorazniepowtarzalny asortymentprzekąsekmięsnychtypuchipsy,kabanosy które na stałe zagościły w naszych domach.Przetwórcamięsajestzawodemdeficytowymiwłaśniedlatego specjaliściwtymzawodziesąposzukiwaniedopracywkrajuiza granicą.Tradycyjne,zdroweiekologiczneproduktywędliniarskiesą cenione i ciągle poszukiwane.Kszałcącsięwtymzawodziezdobędzieszwiedzęiumiejętnościz zakresu:•przeprowadzania rozbioru i wykrawania mięsa zwierząt rzeźnych;•obróbki mięsa, tłuszczów i artykułów porozbiorowych;●wytwarzaniaprzetworówmięsnychitłuszczowychtradycyjnych oraz nowoczesnych;●obsługi maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsa;●magazynowaniaipakowaniadodystrybucjimięsaijego przetworów;●wykorzystania komputera w pracy;●wykorzystanianowychtechnologiiwprodukcjimięsaijego przetworów.Absolwencimogąbyćzatrudnieniwzakładachmięsnych,zakładach gastronomicznych,sklepachzwłasnymrozbioremmięsaiprodukcją świeżychwyrobów,jakosprzedawcanastoiskachmięsnychoraz ubojniach.Nauka w tym zawodzie umożliwia:•uzyskanieświadectwapotwierdzającegokwalifikacjewzawodzie uznawanegonatereniecałejUESPC.04„Produkcjaprzetworów mięsnych i tłuszczowych”;•uzyskaniedyplomupotwierdzającegokwalifikacjezawodowewrazz suplementami do dyplomu w języku polskim i angielskim;•zatrudnieniepoukończeniuszkoływZakładachMięsnych„Sokołów” S.A.wJarosławiulubinnychwybranychprzezCiebiezakładach przetwórstwa mięsa;•prowadzeniewłasnejdziałalnościgospodarczejprodukującejmięso i tradycyjne wędliny;•prowadzeniedziałalnościhandlowejlubusługowejzwiązanej z produkcjąisprzedażąmięsaijegoprzetworówatakże przygotowywaniemichnaprzyjęciaokolicznościowelub indywidualne zamówienia;•podjęciedalszejnaukiwBranżowejSzkoleIIstopnia,uzyskanie tytułu technika i zdanie matury.Organizacja nauki w zawodzie przetwórca mięsa:•WbranżowejszkoleIstopniaopróczprzedmiotów ogólnokształcącychsąprzedmiotyzawodoweteoretyczne i praktyczne.•PraktycznanaukazawodujestrealizowanawZakładachMięsnych „Sokołów”S.A.wJarosławiunaróżnychdziałachprodukcyjnych (uczniowieuzyskujązapłatękażdegomiesiącamającstatus młodocianego pracownika).•Zajęciapraktycznesąwklasiepierwszej1razwtygodniu,wklasie drugiejitrzeciej2razywtygodniu.Wpozostałednirealizowanesą przedmioty teoretyczne.Przedmioty ogólnokształcące:•Język polski•Język angielski•Historia•Wiedza o społeczeństwie•Podstawy przedsiębiorczości•Geografia•Biologia•Matematyka•Informatyka•Wychowanie fizyczne•Edukacja dla bezpieczeństwaPrzedmioty zawodowe:•Technika w przetwórstwie mięsa•Technologie produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych•język angielski zawodowy•zajęcia praktyczneZnamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołecznei personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl ..