LOGO AKCJI

.

 

SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Warsztaty dla uczniów Szkoły Podstawowej

w Pawłosiowie

20 IV 2018r.

 

          W środę 18 kwietnia w pracowni cukierniczej uczennice z klasy I technikum technologii żywności oraz z klasy II cukiernik prowadziły warsztaty dla uczniów z klas I-III Szkoły Podstawowej w Pawłosiowie. Maluchy pod opieką starszych koleżanek uczyły się jak przygotować pizzę oraz kruche ciasteczka. Uczestnicy warsztatów pracowali z dużym zapałem wykonując wzorowo zadania praktyczne. Zabawa z ciastem dostarczyła wielu wrażeń i pozwoliła zaobserwować zdolności i talenty kulinarne maluchów. Degustacja i ocena wyrobów wypadła celująco, potwierdziła to również Pani Dyrektor. Dodatkową atrakcją dla milusińskich było malowanie twarzy w wykonaniu uczniów z klasy I technik hotelarstwa. Spotkanie warsztatowe zostało zorganizowane w ramach długoletniej współpracy szkół promujących zdrowie. Celem warsztatów była nie tylko edukacja prozdrowotna i rozwój umiejętności uczniów ale również wymiana doświadczeń między nauczycielami realizującymi zadania w ramach zespołów ds. promocji zdrowia.

 

          Serdecznie dziękujemy uczniom zaangażowanym w realizację warsztatów: klasa I technik technologii żywności Patrycja Kusy, Paulina Kulikowska, Gabriela Wuj, klasa II cukiernik Klaudia Lichtarska, Paulina Wójcik, Klaudia Hajduk, Wiktoria Halwa, klasa I technik hotelarstwa Patrycja Ciurko, Katarzyna Wagowska, Patrycja Marciszyn, Aleksandra Drzystek, Rafał Rubin.

 

 

Opracowanie: M. Hopko-Pajda, U. Machaj

   


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Warsztaty z ciastem drożdżowym

16 III 2018r.

 

          W środę 14 marca uczniowie klasy drugiej i trzeciej Szkoły Podstawowej w Szówsku zmierzyli się z ciastem drożdżowym podczas spotkania warsztatowego w pracowni gastronomicznej. Pierwszym etapem zajęć było przygotowanie ciasta. Ta czynność okazała się dla maluchów wyzwaniem ale zapał uczniów pozwolił otrzymać elastyczno – plastyczne i gładkie ciasto. Po wyrośnięciu ciasta dzieci z pomocą starszych kolegów przystąpiły do formowania rogalików oraz kołaczyków. Spora grupa uczestników bardzo dobrze poradziła sobie z tym zadaniem wykonując prawidłowo operacje wałkowania, wydłużania czy zwijania. Po wyrośnięciu uczniowie posmarowali wyroby i niecierpliwością czekali na efekty wypieku. Zakończeniem warsztatów była dekoracja i degustacja wyrobów oraz radość z wykonanych ćwiczeń. Zabawa w „piekarzy” i „cukierników” dostarczyła wszystkim uczestnikom spotkania wiele pozytywnych emocji, poszerzyła wiedzę, rozwinęła kreatywność i poczucie estetyki. Nauka połączona od razu z praktyką pozostanie maluchom długo w pamięci. Warsztaty odbyły się w ramach programu „Trzymaj formę”.

 

          Dziękujemy uczniom z klas IIk oraz ITt, którzy zaangażowali się w realizację warsztatów: Klaudia Kuczwał, Wioleta Mikita, Kamil Zaprzała, Paulina Kulikowska, Patrycja Kusy, Gabriela Wuj.

 

Opracowanie: U. Machaj, W. Stoch

   


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Wiosenne warsztaty

dla Szkół Promujących Zdrowie

15 III 2018r.

 

       Po raz kolejny we wtorek 13 marca koordynatorzy i uczniowie Rejonowej Sieci Szkół Promujących Zdrowie spotkali się na warsztatach w ZSSChiO. Część warsztatową prowadziła ubiegłoroczna absolwentka naszej szkoły Pani Agnieszka Pieczonka. Uczestnicy poznali narzędzia oraz ćwiczyli podstawowe umiejętności wykonywania dekoracji z owoców i warzyw techniką carvingu. Rezultaty pracy w postaci kwiatów, postaci czy innych kompozycji były bardzo ładne i jadalne. Podczas spotkania Pani Monika Cholewa – nauczyciel wychowania fizycznego, trener oraz propagator zdrowego stylu życia wykonywała badania analizy składu ciała metodą BIA z wykorzystaniem specjalistycznej wagi oraz udzielała porad dietetycznych. Metoda bioimpedancji elektrycznej jest obecnie podstawowym badaniem stosowanym w dietetyce, pozwala określić w organizmie między innymi wagę ciała, ilość tkanki tłuszczowej, mięśniowej oraz kostnej, wiek metaboliczny czy zawartości wody. Wyniki analizy są podstawą do ułożenia właściwego jadłospisu. Metodę BIA wykorzystują również trenerzy fitness w celu układania programu ćwiczeń ponieważ pozwala kontrolować spadek poziomu tkanki tłuszczowej i wzrost masy mięśniowej. BIA, a zwłaszcza pomiar ilości tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej pomaga w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych.

 

       Zarówno nauczyciele jak i uczniowie – uczestnicy spotkania wyszli z warsztatów przekonani, że warto zadbać i zainwestować we własne zdrowie, a wiosna jest świetną okazją do większej aktywności fizycznej i zmian w sposobie odżywiania. Organizatorzy warsztatów dziękują wszystkim uczestnikom za obecność i aktywność. Dziękujemy również uczniom z klas ITt, i IIhTk Paulinie Kulikowskiej, Patrycji Kusy, Faustynie Leszczak, Martynie Bojarskiej za pomoc organizacji spotkania.

 

Opracowanie: U. Machaj, W. Stoch

   


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Uczymy młodszych kolegów i koleżanki

jak się zdrowo odżywiać

03 I 2018r.

 

          Kolejne zajęcia uczniów klasy 2Tż w pracowni gastronomicznej nie przebiegały jak zwykle. Uczniowie klasy 2Tż gościli bowiem swoich młodszych kolegów i koleżanki – uczniów z jarosławskiego oddziału Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. Spotkanie zorganizowane było w ramach Szkoły Promującej Zdrowie. ZSSChiO należy do wojewódzkiej sieci od 2015 roku, a obecnie stara się o uzyskanie certyfikatu krajowego.

          Celem zajęć było przedstawienie zasad zdrowego odżywiania, tak, aby młodzież od najmłodszych lat nabywała nawyków zdrowego stylu życia, co procentuje dobrym zdrowiem na długie lata i przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym.

          Warsztaty zorganizowały panie: Lidia Sobczyńska (wicedyrektor, nauczyciel przedmiotów zawodowych) i Agnieszka Siwoń (nauczyciel przedmiotów zawodowych). Jego pierwsza część miała charakter typowo edukacyjny. Katarzyna Mielnicka, uczennica kl. 2Tż, przedstawiła prezentację pokazującą piramidę żywieniową w najnowszej wersji i zasady odżywiania w oparciu o nią. Podkreśliła znaczenie aktywności fizycznej, która powinna towarzyszyć nam każdego dnia. Zwróciła również uwagę na szczególne miejsce warzyw i owoców w diecie każdego człowieka, których dobroczynne działanie w dobie mody na fast food`y jest niedoceniane. Młodzież i panie towarzyszące uczniom z zaciekawieniem rozwiązywali zagadki dotyczące produktów żywnościowych.

          Druga część zajęć była typowo praktyczna. Młodzież bardzo chętnie pracowała wykonując wspólnie z uczniami ZSSChiO zdrowe przekąski, koktajle i desery.

 

           Czy zajęcia się podobały? Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, gdyż uczniowie z niecierpliwością pytali kiedy odbędzie się następne spotkanie. Mamy nadzieję, że zaciekawienie tematem zdrowego odżywiania stało się dla nich inspiracją i zarażą nim swoich kolegów, koleżanki i rodziny. A jest to szczególnie istotne w dobie szerzących się złych nawyków żywieniowych i chorób cywilizacyjnych.

 

Opracowanie: L.Sobczyńska, A.Siwoń

 


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce „Świąteczne pierniki” – zajęcia warsztatowe

dla koordynatorów Rejonowej Sieci Szkół Promujących Zdrowie 

13 XII 2017r.

 

          W przedświątecznym czasie w pracowni gastronomicznej naszej szkoły odbyły się warsztaty integracyjne połączone z comiesięcznym zebraniem walnym dla koordynatorów Sieci Szkół Promujących Zdrowie rejonu jarosławskiego. W spotkaniu uczestniczyła Pani Teresa Krasnowska – Prezes Jarosławskiego Stowarzyszenia Oświaty i Promocji Zdrowia, dwunastu koordynatorów oraz uczniowie działający w szkolnych zespołach promocji zdrowia.
 

          Zgodnie ze świąteczną tradycją uczestnicy upiekli i udekorowali pyszne pierniki. Pomocą służyli uczniowie z klas ITt, IIa i IIIlo Kornelia Idzik, Katarzyna Mularz, Paulina Kulikowska, Gabriela Wuj, Patrycja Kusy, Maciej Bihajło. Przygotowane wcześniej ciasto dojrzewało zgodnie z piernikową tradycja, a podczas warsztatów uczestnicy uformowali wyroby nadając im kształt choinek, aniołków, bałwanków, gwiazdek. Następnie słodkie ciasteczka trafiły do pieca, zaczął unosić się wspaniały zapach który wprawił wszystkich w świąteczny nastrój. Gdy pierniki były już gotowe wszyscy przystąpili do dekorowania, zabawa była doskonała a pierniczki wyszły przepięknie. Dochód przeznaczony z sprzedaży kolorowych ciasteczek zasili konto WOŚP.


Piernikowa tradycja w skrócie.
Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej. Pierniki, zwane miodownikami, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną zawierająca pieprz, od której wzięła się też nazwa pierników. Wyrobienie ciasta wymagało żmudnej i ciężkiej pracy, ze względu na jego gęstość i twardość. Ciasto dojrzewało bardzo wolno i mogło być przechowywane w stanie surowym przez kilka miesięcy. Ciasto leżakowało czasem i ponad 20 lat, często zarabiano je w dniu narodzin dziecka, by upiec piernik na wesele. Zaczyn był tak cenny, że stanowił część posagu panny młodej. Z biegiem czasu pierniki stawały się coraz bardziej popularne – wyrabiano je przez cały adwent. Przed święta Katarzyną pieczono małe „katarzynki”, najczęściej w kształcie serduszek, na świętą Katarzynę rozpoczynano pieczenie dużych pierników na świąteczny stół, na świętego Mikołaja wypiekano „mikołajki” – pierniczki w różnych kształtach dołączane do mikołajkowych prezentów, zaś w XIX wieku stały się nieodzowną ozdobą choinek.


 

Opracowanie: U. Machaj, W. Stoch

   


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Warsztaty

„Szkoła promująca zdrowie”  

16 XI 2017r.

 

          W dniu 14 listopada na zaproszenie Dyrekcji Szkoły Podstawowej Nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Jarosławiu uczestniczyliśmy w warsztatach kulinarnych z okazji obchodów „Dnia zdrowej żywności”.


          Celem świętowania tego wyjątkowego dnia jest propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu, kształtowanie poczucia odpowiedzialności za zdrowie i zachęcanie do zdrowego stylu życia. Jako szkoła promująca zdrowie, kładziemy duży nacisk na zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia.
 

        W tym dniu młodzież naszej szkoły miała okazję podzielić się wiedzą i umiejętnościami praktycznymi z zakresu zdrowego odżywiania z najmłodszymi żakami „jedenastki. Pod czujnym okiem uczniów klasy II hTk powstały zdrowe sałatki, surówki, kanapki, koreczki, szaszłyki i ciasteczka, a maluchy przypomniały sobie podstawowe zasady higieny podczas przygotowania i podawania potraw. Najwięcej emocji wzbudziły warsztaty z obsługi konsumenta, podczas których dzieci nauczyły się podstawowych zasad nakrywania stołu i podawania posiłków.


          Warsztaty były bardzo udane, a my cieszymy się bardzo, że mogliśmy poznać takich wyjątkowych młodych ludzi. W zajęciach warsztatowych uczestniczyli uczniowie klasy II hTk: Natalia Niemczak, Bernadka Majewska, Patrycja Kowal, Małgosia Szczepanik, Klaudia Dietrich, Julia Broda, Wiktoria Kwoka, Gabriela Zygmunt, Natalia Kordas, Justyna Sołek, Piotr Skrzypek, Emilia Ochał, Joanna Szynal, Karol Pszonak i Karol Kubas pod opieką Pani Małgorzaty Hopko – Pajda i Pani Wioletty Stoch.

 

Opracowanie: W. Stoch, M. Hopko - Pajda

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Razem - miło, zdrowo i wesoło

- warsztaty -  

04 X 2017r.

 

         

          W poniedziałek 2 października gościliśmy w Zespole Szkół w Pawłosiowie. Ta placówka oświatowa zaprzyjaźniona od wielu lat z naszą szkołą otrzymała w ubiegłym miesiącu Krajowy Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie. W dniach 2-6 października ZS w Pawłosiowie organizował Tydzień Promocji Zdrowia i właśnie promocja zdrowia była celem naszej wizyty oraz tematem warsztatów „Razem – miło, zdrowo i wesoło”.
 

          Po krótkiej edukacyjnej rozgrzewce i omówieniu zasad racjonalnego żywienia oraz chorób związanych z zaburzeniami odżywiania, uczniowie pod czujnym okiem wychowawców i rodziców przygotowali i degustowali pyszne soki owocowo – warzywne oraz kolorowe sałatki i surówki bogate w składniki odżywcze. Dodatkowo maluchy przygotowały piękne prace plastyczne zawierające zestawy pełnowartościowych dziennych jadłospisów. Uczniowie klas starszych wzbogacili wiedzę i kształtowali umiejętności pracy grupowej poprzez projektowanie krzyżówek z hasłem nawiązującym do zasad żywienia.
 

          Oprócz edukacyjno-warsztatowej części spotkania uczniowie mieli również dodatkową atrakcję – wszyscy mogli skorzystać z usług fryzjerskich. Uczennice klasy II Tf pod opieką Pani Sylwii Buryło wykonywały plecionki i upięcia włosów oraz malowanie twarzy.
 

          Dziękujemy Pani Dorocie Tracz Dyrektorowi Zespołu Szkół w Pawłosiowie za zaproszenie do udziału w Tygodniu Promocji Zdrowia.
 

          Dziękujemy Pani Beacie Ziemba szkolnemu koordynatorowi za współpracę przy organizacji warsztatów.
 

          Dziękujemy uczniom z klas ITt, IIa oraz IITf za zaangażowanie w realizację spotkania: Paulina Kulikowska, Gabriela Leśniowska, Gabriel Malinowski, Natalia Pawela, Magdalena Poprawa, Joanna Strug, Agnieszka Siwoń, Agata Pańko, Weronika Stepanko, Weronika Gwóźdź, Paulina Pobuta, Dominika Szyngirea, Klaudia Siry, Gabriela Rogala, Katarzyna Świerczek.

 

Opracowanie: W. Stoch, U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Piknik RADAWA 2017

 

08 VI 2017r.

 

          Kolejna edycja pikniku „Zdrowo rosnę z Agencją Rynku Rolnego” odbyła się w środę 7 czerwca na terenie Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Radawie. Organizatorami przedsięwzięcia dla szkół podstawowych należących do Rejonowej Sieci Promujących Zdrowie byli: Jarosławskie Stowarzyszenie Oświaty i Promocji Zdrowia, Agencja Rynku Rolnego OT w Rzeszowie, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna oraz Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Dla przedszkolaków i uczniów zostały zorganizowane zabawy i zawody w różnych konkurencjach a nasza szkoła zorganizowała uczestnikom piknikowe menu w którym znalazły się: zupa pomidorowa, sałatka ze świeżych warzyw, makaron zapiekany z kurczakiem i serem i naleśniki z serem i owocowym sosem oraz sok z marchewki, jabłek i buraków ćwikłowych. Organizatorom przedsięwzięcia dopisała pogoda, a wszystkim uczestnikom apetyty i dobre humory.

 

          W obsługę bufetu zaangażowali się uczniowie klasy Ik oraz klasy IaTa: Sylwia Czado, Justyna Kalicka, Katarzyna Warańska, Kamila Krajnik, Katarzyna Długoń, Martyna Bat, Jakub Rudny, Gabriela Kłoda, Katarzyna Mularz, Kornela Idzik, Gabriel Malinowski, Jakub Stasiło.

 

 

Opracowanie: U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Wariacje na temat hamburgera.

 

24 V 2017r.

 

          „Kuchnia Amerykańska” była tematem kolejnych warsztatów kulinarnych dla dzieci z Szkoły Podstawowej nr 11 z Oddziałem Integracyjnym w Jarosławiu, które zostały zorganizowane w naszej szkole.

 

          Kuchnia amerykańska łączy w sobie smaki i tradycje kulinarne wszystkich zakątków świata. Składając pokłon tak bogatym tradycjom kulinarnym, młodzież naszej szkoły wraz z dziećmi przygotowała najbardziej znaną i uwielbianą na całym świecie potrawę kuchni amerykańskiej: hamburgery.

 

          Warsztaty zostały poprowadzone przez: Aleksandrę Matusz z klasy Ik, Karinę Stopa, Katarzynę Mielnicką, Kamilę Partyka, Pawła Andrejko z klasy ITż, Natalię Drozd i Iwonę Gwizdała z klasy IIIcw.

 

Opracowanie: W. Stoch

   


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Bufet podczas majówki

„czas na zdrowie”

23 V 2017r.

 

          23 maja w Szkole Podstawowej nr 7 w Jarosławiu została zorganizowana impreza sportowo-rekreacyjna promująca zdrowy styl życia. To przedsięwzięcie organizowane od wielu lat w ramach kampanii „Uzależnieniom mówimy NIE” zgromadziło we wtorek uczniów klas III szkół podstawowych z Jarosławia.

 

          Uczniowie z klasy IIIż: Adrianna Piechowska, Aleksandra Sobota, Paulina Nowosiadły, Katarzyna Składnik, Adrian Norek oraz Mateusz Pyzak zaangażowali się w przygotowanie bufetu oraz zdrowych przekąsek dla uczestników majówki. Przyszli żywieniowcy przygotowali również dla młodszych koleżanek i kolegów zabawy oraz konkursy z nagrodami.

 

Majówka była świetną okazją aby starsi uczniowie przekazali rady żywieniowe i zachęcili do zdrowego odżywiania młodszych konsumentów.

 

 

Opracowanie: W. Stoch, U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Jarosławski „Spożywczak”

na Paradzie Schumana

22 V 2017r.

 

 

          Parada Schumana to barwne i radosne święto wpisane w kalendarz jarosławskich imprez corocznie organizowane przez Jarosławskie Stowarzyszenie Oświaty i Promocji Zdrowia. Tegoroczne hasło ogólnopolskiego święta integracji europejskiej "Chcemy Europy" zgromadziło na rynku dzieci, młodzież i dorosłych. Korowód ulicami Starówki prowadziła Orkiestra Ochotniczej Straży Pożarnej w Pruchniku. W programie święta było również rozstrzygnięcie konkursów o tematyce europejskiej, występy uczniów oraz wspólne odtańczenie belgijki.

 

          Tradycyjnie nasza szkoła zapewniła smaczne europejskie przekąski wykonane w szkolnych pracowniach. W organizację bufetu zaangażowali się uczniowie Julia Stasiło, Urszula Wyczawska, Daniel Granda z klasy I kucharz oraz Sylwia Fudali i Magdalena Gołąb z klasy III cukiernik.

 

Opracowanie: U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Warsztaty dla koordynatorów szkół

promujących zdrowie

05 III 2017r.

 

          We wtorek 4 kwietnia w pracowni gastronomicznej odbyły się kolejne w tym roku szkolnym warsztaty dla koordynatorów szkół promujących zdrowie. Temat warsztatów związany był nadchodzącymi świętami wielkanocnymi. Grupa dwunastu uczestniczek spotkania reprezentujących placówki oświatowe z Jarosławia, Mołodycza, Jankowic, Wiązownicy i Pawłosiowa wymieniła doświadczenia z wiązane z przygotowaniem świątecznych smakołyków zwracając uwagę na ich walory zdrowotne oraz wpływ na organizm. W części praktycznej koordynatorzy z pomocą uczniów wykonali potrawy: mazurki, babki oraz jajka z sosem chrzanowym. Każdy uczestnik spotkania samodzielnie ozdobił świąteczne ciasteczka i w ten sposób powstały kolorowe pisanki, zajączki i baranki które uczestnicy zabrali ze sobą. Warsztaty zakończyły się degustacją wykonanych potraw.
 

          Organizatorzy: M. Hopko-Pajda, U. Machaj i W. Stoch serdecznie dziękują uczniom klasy III cukiernik oraz I kucharz za pomoc w organizacji i realizacji wtorkowego spotkania, Marzenie Wota, Aleksandrze Matusz, Kamili Gąsior, Sylwii Fudali, Annie Bielówka, Agnieszce Pieczonka, Patrykowi Majcher, Kamilowi Zaprzała i Marcelowi Kaproń.
 

Zapraszamy do korzystania z receptur, które są pewne ponieważ wielokrotnie zostały sprawdzone w szkolnych pracowniach.
 

RECEPTURY RECEPTURY

(plik w formacie *.doc)

 


 

Opracowanie: U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Warsztaty PIZZA

 

05 III 2017r.

 

          „Włoski specjał – PIZZA” to hasło naszych ostatnich warsztatów dla dzieci, które odbyły się 27 lutego 2017 r. w szkolnej pracowni gastronomicznej. Tym razem swoich sił w przygotowaniu włoskiego przysmaku próbowały dzieci z klasy II Oddziału Integracyjnego Szkoły Podstawowej Nr 11 w Jarosławiu. W trakcie warsztatów dzieci poznały proces produkcji pizzy. Następnie zamieniając się w małych pizzermenów samodzielnie przygotowały swoją ulubioną pizzę. Dzieci same mieszały składniki na pizzę i formowały ciasto. Fantazja małych kucharzy nie zna granic. Na talerze trafiła pizza w kształcie uśmiechniętej buźki, łąki z kwiatami z pomidorków koktajlowych czy słoneczna pizza z kukurydzą i żółtą papryką. Warsztaty to wyjątkowe spotkanie, podczas których dzieci i młodzież przez wspólną zabawę integruje się i uczy.


          Bardzo dziękujemy: Kasi, Sylwii, Martynie, Karolinie i Marcelowi za wzorową organizację warsztatów. Dzieciom z SP Nr 11 za mile spędzony czas i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.

 

Opracowanie: W. Stoch, U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Szkoła pieczenia chleba

w pracowni gastronomicznej ZSSChiO

24 II 2017r.

 

 

          Kto z nas nie lubi zapachu świeżego pieczywa? Kto nie zachwyca się jego smakiem? A co dopiero, gdy ten urzekający smak połączony jest ze zdrowiem jakie on nam daje! Dzisiaj wybór właściwego pieczywa to „być albo nie być”. Chleb jest podstawą w diecie i dlatego wpływa na nasze zdrowie. Jednak część społeczeństwa dokonuje wciąż niewłaściwego wyboru, kupując „biały chleb” o niskiej wartości odżywczej, dlatego warto nauczyć się piec samemu „zdrowy”, o wysokiej wartości odżywczej chleb. Z takiej lekcji skorzystali uczniowie klasy trzeciej Gimnazjum w Szówsku uczestnicząc w szkolnych warsztatach wypieku prozdrowotnego chleba z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, gryczanej, jęczmiennej, owsianej, kukurydzianej z dodatkiem nasion oleistych i suszonych owoców. Gimnazjaliści mieli okazję przekonać się, że pieczenie chleba w domu nie jest trudne i może być dobrą zabawą.


          Warsztaty zostały zorganizowane przez panie: U. Machaj i W. Stoch przy pomocy uczennic klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych: Agnieszki Pieczonki, Katarzyny Jurczyk i Katarzyny Sobejko.

 

Opracowanie: W. Stoch, U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Warsztaty pieczenia chleba

10 II 2017r.

 

          Grupa 13 gimnazjalistek z publicznego Gimnazjum nr 3 w Jarosławiu uczestniczyła w warsztatach pieczenia chleba. Dla większości uczennic była to pierwsza próba wypieku pieczywa. Spotkanie było okazją aby poznać surowce używane do produkcji pieczywa, zarówno te podstawowe jak mąki chlebowe, zakwas, drożdże i sól jak i składniki dodatkowe używane w produkcji przez wielu piekarzy: nasiona oleiste, tłuszcze, suszone owoce, przyprawy czy mąki niechlebowe.


          Podczas warsztatów młodzież poznała historię chleba oraz etapy produkcji pieczywa a w części praktycznej warsztatów uczennice przygotowały ciasta na chleb, uformowały i wypiekły bochenki. Podczas dojrzewania ciasta uczestnicy warsztatów ćwiczyli umiejętności manualne formując plecionki z ciasta drożdżowego które po wypieku ocenili organoleptycznie.

Warsztaty zorganizowały W. Stoch i U. Machaj a pomocą uczestnikom służyły Kasia Jurczyk i Agnieszka pieczonka z klasy IVż.
 

Opracowanie: W. Stoch, U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce "Jarosławskie kilometry dobra"

26 I 2017r.

 

 

Komitet Społeczny „JAROSŁAWSKIE KILOMETRY DOBRA 2017” w skład którego wchodzą:

 

  • Towarzystwo Przyjaciół Dzieci Oddział Powiatowy w Jarosławiu

  • Stowarzyszenie Sympatyków Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu

  • Stowarzyszenie na Rzecz Integracji i Edukacji „Razem Łatwiej” przy Szkole Podstawowej nr 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Jarosławiu

 

zachęca do włączenia się w realizację naszego celu, którym jest stworzenie w Jarosławiu „CENTRUM RUCHU I ZDROWIA” dla dzieci i młodzieży oraz ich opiekunów, gdzie będziemy dbać o poprawę ich sylwetki, kondycji i zdrowia.

 

Wystarczy wpłacić dowolną kwotę, aby stać się naszym wyjątkowym Darczyńcą. Do poniedziałku - 23 stycznia 2017r. trwa okres próbny przed finałową kampanią, która będzie trwała od 1 marca do 4 czerwca 2017r. Dlatego prosimy – dołącz do nas i wspomóż naszych podopiecznych dowolną kwotą.
 

ZRÓB NASTĘPUJĄCE KROKI:

• wejdź na http://kilometrydobra.pl/organization/jaroslaw/

• wybierz hasło WPŁAĆ

• określ kwotę, jaką wybierasz

• podaj swoje dane: imię, nazwisko, e-mail, nr telefonu (potrzebne do potwierdzenia wpłaty na subkonto Towarzystwa Przyjaciół Dzieci)

• zaznacz opcję jeśli wpłacasz anonimowo

• wybierz bank i dokończ transakcję.

 

Więcej o całej Kampanii „Kilometry Dobra 2017r.” na stronie:

http://kilometrydobra.pl/o-kampanii/

 

Serdecznie dziękujemy

 

Opracowanie: L. Sobczyńska

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Warsztaty "Moja domowa piekarnia"

25 I 2017r.

 

         W środę 25 stycznia w szkolnej pracowni gastronomicznej odbyły się warsztaty dla osób, które interesują się wypiekiem chleba w warunkach domowych. Z zaproszenia na bezpłatne warsztaty skorzystało dziesięć osób, mieszkańcy Jarosławia i okolic. Spotkanie miało na celu zainteresowanie konsumentów procesem produkcji pieczywa, poszerzenie wiedzy na temat jego produkcji oraz zachęcenie do samodzielnego wypieku chleba w warunkach domowych.

 

          Jeszcze do końca XX wieku chleb był podstawowym produktem spożywczym a statystyczny Polak spożywał w ciągu roku około 100 kg pieczywa. Obecnie sytuacja uległa dużej zmianie i nadal spożycie pieczywa maleje, w ubiegłym roku statystyczny Polak zjadł tylko 65 kg chleba. Zmiana stylu życia, w tym zwyczajów żywieniowych oraz większe dochody społeczeństwa to główne powody mniejszego spożycia pieczywa. Mimo to specjaliści od żywienia podkreślają, że pieczywo, zwłaszcza ciemne i na zakwasie stanowi ważny składnik naszej diety i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Walory odżywcze pieczywa dostrzegają również piekarze oferując konsumentom coraz bogatszy asortyment pieczywa.

 

          Podobny cel przyświecał organizatorom warsztatów, dla uczestników zostało przygotowanych 11 receptur z różnymi dodatkami, a do sporządzenia ciasta można było użyć zakwas żytni lub zakwas pszenny. Chleb orkiszowo – gryczany, chleb z suszonymi pomidorami, orkiszowy chleb cebulowy, chleb z mąki owsianej, chleb pszenny z koszyka, chleb pszenno - żytni na zakwasie z kminkiem, chleb pszenny na zakwasie żytnim z czarnuszką, chleb orkiszowy z orzechami i miodem, chleb owsiano – gryczany oraz domowy razowiec to asortyment pieczywa, które powstało podczas środowego spotkania.

 

          Uczestnicy z dużym zapałem przystąpili do części praktycznej warsztatów i już po około dwóch godzinach zapach pieczonego chleba roznosił się po szkole. Spotkanie było okazją do wymiany doświadczeń bo dla większości osób nie był to pierwszy chlebowy eksperyment. Po wypieku i wystudzeniu uczestnicy ocenili pieczywo podkreślając walory sensoryczne poszczególnych bochenków, część wypieków zabrali ze sobą do domu.

 

          Zachęcamy wszystkich do podobnych doświadczeń w warunkach domowych i do skorzystania ze sprawdzonych receptur które zamieszczamy poniżej.

 

RECEPTURY RECEPTURY

(plik w formacie *.doc)

 

          Warsztaty zorganizowały Pani Wioletta Stoch i Pani Urszula Machaj a pomocą uczestnikom służyła Agnieszka Pieczonka z klasy IVż.

 

 

Opracowanie: W. Stoch, U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Warsztaty o zapachu pierników

13 XII 2016r.

 

          W poniedziałek 12 grudnia 2016 w pracowni gastronomicznej odbyło się spotkanie warsztatowe dla koordynatorów oraz uczniów szkół promujących zdrowie z rejonu Jarosław. Przedświąteczny czas określił temat warsztatów „Zdrowotne walory potraw okresu Świąt Bożego Narodzenia". Aspekty zdrowotne potraw świątecznych i tradycje związane z przygotowaniem wigilijnego menu oraz historia pierników to tematy prezentacji przedstawionych uczestnikom. Ponieważ w spotkaniu uczestniczyli zarówno dorośli jak i najmłodsze pokolenie warsztaty były okazją do przekazania doświadczeń i kontynuacji tradycji przygotowania świątecznych pierników. Tematem rozmów koordynatorów były tegoroczne działania promujące zdrowie podejmowane w placówkach należących do sieci szkół. Uczestnicy samodzielnie wykonali ozdobne ciastka a po wypieku udekorowali pierniki. Wspólna zabawa sprawiła wszystkim ogromna radość a zdaniem organizatorów z efektów pracy bardziej cieszyli się dorośli niż dzieci.

          W realizację spotkania włączyli się uczniowie klasy III cukiernik Anna Bielówka oraz Patryk Majcher.

 

Opracowanie: W. Stoch, U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Obsługa kulinarna konferencji

28 XI 2016r.

 

 

         28 listopada 2016r. młodzież Naszej Szkoły obsługiwała certyfikowaną konferencję metodyczną dla pedagogów, psychologów, nauczycieli, pracowników instytucji samorządowych, kuratorów sądowych i rodziców pt: „Nowe narkotyki i dopalacze”. Konferencja odbyła się w Bibliotece PWSTE, a obsługę kulinarną świadczyli uczniowie:

 

Sylwia Fudali i Anna Bielówka – klasa III cukiernik

Marzena Wota, Aleksandra Matusz, Kamil Zaprzała, Marcel Kaproń – klasa I kucharz

Agnieszka Pieczonka – klasa IV technik żywienia i usług gastronomicznych

Klaudia Dietrich, Julia Broda, Justyna Sołek, Karol Pszonak i Karol Kubas – klasa I kelner

 

Opracowanie: W. Stoch, U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Pedagogizacja Rodziców

21 XI 2016r.

 

Program „Trzymaj Formę”

„Zdrowie jest dla każdego największą wartością.

Należy więc uczyć i wychowywać młodzież

w poszanowaniu zdrowia fizycznego, psychicznego i społecznego”.

 

          W dniu 18 listopada 2016 r. w czasie zebrania dla Rodziców uczniowie z Szkolnego Zespołu Promocji Zdrowia przeprowadzili pedagogizację Rodziców w ramach realizacji w szkole programu „Trzymaj formę”.

 

          Celem pedagogizacji było zwiększenie świadomości Rodziców dotyczącej prawidłowych zasad żywienia młodzieży oraz nakreślenie błędów żywieniowych w szczególności dotyczącej interakcji leków z żywnością.

 

          Serdeczne podziękowania składamy uczniom klasy I kelner za przygotowanie słodkości dla Rodziców.

 

 

Opracowanie: W. Stoch, U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Warsztaty kulinarne z ARR

5 XI 2016r.

 

 

         We wtorek 8 listopada w Restauracji ADM w Jarosławiu odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem "Potrawy tradycyjne z akcentem nowoczesności". Celem spotkania było rozwijanie zainteresowań młodzieży sztuką kulinarną oraz doskonalenie umiejętności zawodowych pod okiem mistrza zawodu. Środki finansowe na organizację warsztatów zapewnił Pan Józef Wyskiel Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie. Uczniowie naszej szkoły z klas IIITż, IIIcw i IVTż oraz uczniowie z Ośrodka Szkolno - Wychowawczego z klasy IIk pracowali pod bacznym okiem szefa kuchni Pana Eugenija Nieupokojesw. Podczas spotkania uczniowie poznali technikę sous vide, która powoduje, że tradycyjne potrawy uzyskują nowe walory organoleptyczne. Składniki są delikatne, miękkie, soczyste o intensywniejszym aromacie i dużej wartości odżywczej.

Mięso drobiowe, wieprzowe polędwiczki oraz sola zapakowane próżniowo a następnie gotowane wolno w niskiej temperaturze stanowiły podstawę kompozycji potraw warsztatowego menu:

• sola z ratatui i ziemniaczanym puree

• polędwiczki sous vide w towarzystwie grilowanych pomidorów i świeżych ziół

• sałatka z flambirowanymi gruszkami, kurczakiem sous vide i sosem miodowo-musztardowym

• razowy makaron z kurczakiem sous vide i miętowym pesto

• pieczone warzywa (bakłażan i papryka) z polędwiczkami sous vide i sosem serowym

• brokuł i kalafior w towarzystwie smażonych pieczarek z kurczakiem sous vide

• naleśniki z serkiem mascarpone, prażonymi orzechami i miętą z sosem jagodowym oraz kawowym kremem

 

         Spotkanie zakończyło sie oceną i degustacją dań a walory organoleptyczne potraw były tematem rozmów zarówno wśród uczniów, jak i organizatorów kulinarnego przedsięwzięcia.

 

         Uczestnicy wtorkowych warsztatów składają serdeczne podziękowania Panu Dyrektorowi OT Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie za kolejną możliwość rozwoju umiejętności zawodowych. Uczestnicy dziękują również Panu Eugenijowi Nieupokojesw - szefowi kuchni za poświęcony czas, życzliwość i prowadzenie warsztatów.

 

         Organizatorzy warsztatów serdecznie dziękują Pani Marcie Telega za udostępnienie miejsca na kulinarne spotkanie.

 

Opracowanie: W. Stoch, U. Machaj

    


 

 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Bufet podczas pikniku z Agencją Rynku Rolnego  ( 30 IX 2016r. )

 

 

          Tegoroczny piknik RADAWA 2016 odbył się 29 września na terenie Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Radawie. Uczestniczyło w nim około 800 uczniów najmłodszych klas z 17 szkół podstawowych należących do Rejonowej Sieci Promujących Zdrowie. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Agencja Rynku Rolnego OT w Rzeszowie, Jarosławskie Stowarzyszenie Oświaty i Promocji Zdrowia, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna oraz Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Uczestnikom pikniku dopisała pogoda, a organizatorzy przygotowali bogaty program dlatego tegoroczny piknik był bardzo udany. Gry i zawody sportowe, zarówno indywidualne jak i zespołowe, konkursy sprawdzające wiedzę na tematy zdrowego stylu życia, konkursy artystyczne np. na rzeźbę z owoców i warzyw, plac zabaw dla najmłodszych uczestników to tylko cześć piknikowych atrakcji. Nasze zadanie polegało na przygotowaniu posiłku na bazie warzyw i owoców, który zrekompensuje straty energii oraz dostarczy zalecanych ilości składników odżywczych. W piknikowym menu znalazły się potrawy dobrane do pory roku oraz wieku uczestników: zupa jabłkowo-dyniowa z orzechami lub płatkami, zapiekany ryż z jabłkami z dodatkiem jogurtu, makaron zapiekany z warzywami i kurczakiem, drożdżowe ciasto ze śliwkami, świeży sok z marchwiowo-jabłkowy oraz herbata z malinowym sokiem.

 

          Sześcioosobowy zespół odpowiedzialny za obsługę bufetu wykonał zadanie na piątkę z plusem a byli to uczniowie klas I kucharz oraz III technikum żywienia i usług gastronomicznych: Sylwia Czado, Kamila Krajnik, Patryk Wieczorkiewicz, Kamil Zapała, Adam Czyrny, Adrian Norek.
Również sześcioosobowa drużyna wolontariuszy w składzie: Patrycja Pająk, Karolina Sęk, Patrycja Boratyn, Diana Lis z klasy II technikum usług fryzjerskich, Agnieszka Fedor z klasy I liceum ogólnokształcącego oraz Patrycja Borowska z klasy II liceum ogólnokształcącego wzorowo wykonała przydzielone im zadania. Uczennice organizowały i nadzorowały gry i zabawy sportowe oraz zręcznościowe.

 

Opracowanie: W. Stoch, U. Machaj

    


 

 

Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce 

 

Warsztaty - Tydzień Promocji Zdrowia w Zespole Szkół w Pawłosiowie  (24 IX 2016r. )

 

 

 

          W czwartek 22 września zorganizowaliśmy spotkania warsztatowe dla uczniów Szkoły Podstawowej oraz Gimnazjum w Pawłosiowie. Warsztaty edukacyjno-kulinarne miały na celu przekonać nie tylko młodych konsumentów i ale również ich rodziców o tym, że spożywanie owoców i warzyw jest jednym z elementów zdrowego stylu życia.

          Okazją do spotkania w zaprzyjaźnionej szkole był Tydzień Promocji Zdrowia obchodzony pod hasłem "Owocowy raj". W części edukacyjnej dla uczestników przygotowaliśmy zagadki, rebusy, ćwiczenia ruchowe oraz prezentację. W części kulinarnej uczniowie wykonali i degustowali potrawy z owoców i warzyw: szaszłyki, sałatkę, pizze, soki, granolę oraz owsiane ciasteczka.

          Warsztaty zorganizowały Wioletta Stoch, Małgorzata Hopko-Pajda oraz Urszula Machaj. W realizację spotkania zaangażowali się uczniowie: Sylwia Dusiło kl IVaTa, Mateusz Pyzak kl IIIż oraz Gabriel Malinowski kl IaTa.

Opracowanie: Urszula MACHAJ

    

 

 

 

 


 

Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce 

 

Kolorowo, zdrowo i wesoło akcja „Jem drugie śniadanie” w ZSSChiO  ( 19 IX 2016r. )

 

         

          Zakończyliśmy świętowanie Ogólnopolskiego Dnia Drugiego Śniadania w naszej szkole. Akcja ta była związana z kampanią „Jem drugie śniadanie”, której współtwórcą i partnerem strategicznym są Zakłady Tłuszczowe „Bielmar” w Bielsku-Białej. ZSSChiO podjęło współpracę z tą firmą, która jest producentem tłuszczów z naturalnych składników i prowadzi wiele działań propagujących zdrowe odżywianie.
 

          W naszej szkole akcja odbywała się podczas zajęć praktycznych w pracowniach, aby zwrócić uwagę uczniów na drugie śniadanie, a tym samym wyrobić dobry nawyk żywieniowy spożywania 5 posiłków dziennie. Pora jedzenia drugiego śniadania przypada najczęściej podczas przebywania w szkole lub pracy, kiedy to szczególnie potrzebujemy odpowiedniej dawki energii do sprawnego myślenia i funkcjonowania. Wpływa więc ono na naszą wydajność, bystrość umysłu, jest źródłem energii i niezbędnych substancji odżywczych.


          Jak widać na zdjęciach młodzież nieźle się bawiła podczas sporządzania kanapek, sałatek warzywnych, szaszłyków owocowych, soków i innych wyrobów oraz wymyślania haseł i wierszyków przekonujących, że warto jeść drugie śniadanie. Nastroje poprawiały dostarczone przez „Bielmar” gadżety w postaci kolorowych koszulek i łapek, które pomogły wyrazić aplauz i pochwałę dla spożywania drugiego ważnego posiłku w ciągu dnia. Na zajęciach było więc kolorowo, zdrowo i wesoło.


          Dziękujemy uczniom i nauczycielom za włączenie się do akcji i mamy nadzieję, że nawyk jedzenia drugiego śniadania na stałe wejdzie do naszych codziennych jadłospisów i poskutkuje lepszym zdrowiem i samopoczuciem naszej społeczności szkolnej.

 

Linki z filmikami z Fb:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1812869755598375&id=1735759263309425

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1809223585962992&id=1735759263309425

 

 

Opracowanie: Agnieszka Siwoń

 


 

 Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce  Akcja "Soczek dla ucznia" ( 23 V 2016r. )

 

 

          W czwartkowe przedpołudnie dnia 19 maja w naszej szkole odbyła się akcja „Soczek dla ucznia”. Do udziału zaproszona została cała społeczność uczniowska, grono pedagogiczne i obsługa szkoły.


          W ramach akcji uczniowie klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowali naturalne soki z marchwi i jabłka. Witaminowe napoje zostały rozdane uczniom i pracownikom szkoły jako dodatek do drugiego śniadania.


Akcja została zorganizowana w ramach realizacji programu „Trzymaj formę”.

 

Dziękujemy pani Teresie Krasnowskiej za przekazanie warzyw i owoców dla uczniów naszej szkoły.

 

Opracowanie: W. Stoch, M.Hopko-Pajda

  


 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Szkolny rekord w "Spożywczaku"  ( 6 IV 2016r. )

 


          W środę 6 kwietnia podczas długiej przerwy ustanowiliśmy rekord w konsumowaniu drugiego śniadania. Ten ważny w każdej diecie posiłek spożywało równocześnie 560 osób. Oprócz społeczności naszej szkoły do akcji przyłączyli się uczniowie oraz nauczyciele ze Szkoły Podstawowej nr 11. Warto dodać, że według norm żywieniowych drugie śniadanie powinno dostarczać około 10% dziennej porcji energii, powinien to być posiłek smaczny ale przede wszystkim wartościowy.
Tak też było na naszym podwórku. Dyrekcja szkoły, nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi, uczniowie "Spożywczaka" oraz maluchy przygotowali śniadania "wypasione". Klasa Iż pomyślała o zapominalskich i sporządziła dodatkowe kanapki oraz sok jabłkowy. Klasy biorące udział w wydarzeniu przygotowali okrzyki - hasła promujące spożywanie drugiego śniadania oraz okolicznościowe transparenty.

Szkolna akcja została zorganizowana w ramach programu "Trzymaj formę" z okazji obchodzonego w dniu 7 kwietnia Światowego Dnia Zdrowia.

Serdecznie dziękujemy Wszystkim za udział w szkolnym rekordzie i zachęcamy aby na co dzień nie zapominać o drugim śniadaniu.

         Dziękujemy Pani Teresie Krasnowskiej rejonowemu Koordynatorowi Sieci Szkół Promujących Zdrowie oraz Pani Renacie Majkut - Lotycz z Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej za włączenie się do naszej akcji.

 

Opracowanie: U. Machaj , W. Stoch

   


 

 Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce  

Światowy Dzień Zdrowia w programie "Lekcja zumby"  ( 5 IV 2016r. )

 

 

          W czwartek 7 kwietnia z okazji obchodzonego Światowego Dnia Zdrowia na parkingu przed szkołą przeprowadzona została lekcja zumby. Zumbę poprowadziła instruktorka Pani Paulina Laskowska.

 

         W ćwiczeniach wzięła udział cała społeczność szkoły tj: Dyrekcja szkoły, nauczyciele, pracownicy administracji i obsługi oraz uczniowie. Oprócz społeczności naszej szkoły do akcji przyłączyli się uczniowie oraz nauczyciele ze Szkoły Podstawowej nr 11.

 

Serdecznie dziękujemy Wszystkim za udział w lekcji zumby.

 

Opracowanie: M. Cholewa

 


 

 Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce  

Światowy Dzień Zdrowia w programie "Trzymaj formę"  ( 31 III 2016r. )

 

          W związku z obchodzonym w dniu 7 kwietnia 2016 roku Światowym Dniem Zdrowia serdecznie zapraszamy całą społeczność Naszej Szkoły oraz Szkoły Podstawowej nr 11 w Jarosławiu: Dyrekcję, Nauczycieli, Pracowników, Uczniów oraz Absolwentów do udziału w organizowanych z tej okazji wydarzeniach:

• W środę 6 kwietnia o godzinie 10:30 zapraszamy wszystkich do bicia "szkolnego rekordu w spożywaniu drugiego śniadania". Prosimy wszystkich o przygotowanie i zabranie ze sobą do szkoły pełnowartościowego posiłku - drugiego śniadania. O godzinie 10:25 uczniowie pod opieką wychowawców gromadzą się na podwórku szkoły zabierając ze sobą śniadanie. Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 11gromadzą się na placu zabaw. Każda klasa przygotowuje okrzyk-hasło promujące spożywanie drugiego śniadania.

• W czwartek 7 kwietnia serdecznie zapraszamy na lekcję zumby którą poprowadzi Pani Paulina Laskowska. Ćwiczenia odbędą się o godzinie 12:00 w sali gimnastycznej, wszyscy chętni zgłaszają sie do nauczycieli wychowania fizycznego.

Wydarzenia organizowane są w ramach programu "Trzymaj formę". Warto dodać, że od wielu lat podejmujemy szerokie działania promujące zdrowy styl życia, należymy do Podkarpackiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, w grudniu 2015 roku nasza szkoła otrzymała

 

 Wojewódzki Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie

 

 

Dyrekcja Szkoły oraz szkolny zespół promocji zdrowia. UWAGA - Infografika w dołączonym w nagłówku pliku *.pdf

 

Opracowanie: U. Machaj

  


 

 Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce  

Warsztaty w SP Nr 6 - pierwsze kroki techniką carvingu  ( 21 III 2016r. )

 

 

          Czy można z warzyw i owoców wykonać bukiety? Na to pytanie udało się uzyskać pozytywną odpowiedź podczas zajęć warsztatowych w Szkole Podstawowej nr 6 w Jarosławiu. W piątek 18 marca uczennice klasy Iż razem z opiekunem prowadziły zajęcia z carvingu dla uczniów klas V i VI a spotkanie odbyło się w ramach projektu "Trzymaj formę". Dwie grupy uczniów z radością i wielkim zapałem pod okiem nauczyciela i starszych koleżanek pracowały nad dekoracjami z rzodkiewek, jabłek, marchewki, papryki oraz porów. Z przygotowanych elementów wykonały piękne kompozycje w formie bukietów. Efekty pracy uczniów zostały pokazane całej społeczności szkoły oraz rodzicom bo na zakończenie w holu placówki powstała wystawa prac warsztatowych.

 

          W realizację warsztatów zaangażowały się: Agnieszka Mucha, Mariola Mroszczyk, Daria Górecka, Mariola Jackowska, Justyna Stój.

 

Opracowanie: S. Makarowska

 


 

 Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce  

Ciasteczkowe warsztaty pomysłem na ferie  ( 23 II 2016r. )

 

 

          W piątek 19 lutego uczennice z klas 3a, 2Thk i 3ż Anna Uchman, Dominika Gaweł, Patrycja Kucharska, Justyna Napora, Agnieszka Pieczonka i Katarzyna Sobejko poprowadziły warsztaty dla najmłodszych uczestników zimowego wypoczynku w Szkole Podstawowej nr 6 w Jarosławiu.

 

          Uczestnicy spotkania przygotowali słodkie wyroby w postaci kruchych ciasteczek oraz babeczek z owocami. Uczniowie samodzielnie odważyli i przygotowali surowce, z niewielką pomocą połączyli składniki i wyrobili ciasto, uformowali korpusy do ciastek a po wypieku napełnili i udekorowali wyroby. Spotkanie miało formę zabawy ale także charakter edukacyjny, uczniowie poznali surowce do produkcji wyrobów oraz sposoby formowania i dekoracji ciastek. Finałem spotkania była oczywiście słodka degustacja.

 

          Warsztaty zostały zorganizowane w ramach współpracy Sieci Szkół Promujących Zdrowie.

 

Opracowanie: U. Machaj

  


 

 Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Wojewódzki Certyfikat Szkoły Promującej Zdrowie dla „Spożywczaka”  ( 30 XII 2015r. )

 

 

          Na koniec roku kalendarzowego 2015 przypadł mi zaszczyt przekazać radosną informację o otrzymaniu przez ZSSChiO (Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu)

 

Wojewódzkiego Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie

 

Uroczyste wręczenie certyfikatu odbyło się w dniu 7 grudnia 2015 roku w sali kolumnowej Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie podczas konferencji pt. „Podniesienie wiedzy dyrektorów i nauczycieli w zakresie profilaktyki oraz promowania anonimowego diagnozowania wirusa HIV”. Certyfikat potwierdzający różnorodne i celowe działania prozdrowotne został wręczony przez Panią Małgorzatę Chomycz - Śmigielską Wojewodę Podkarpackiego oraz Pana Jacka Wojtasa Podkarpackiego Kuratora Oświaty. Spośród 11 placówek uhonorowanych w tym roku certyfikatami nasza szkoła wyróżnia się jako jedyna szkoła ponadgimnazjalna. W uroczystości wręczenia wyróżnienia uczestniczyły Panie: Teresa Krasnowska, Urszula Machaj i Wioletta Stoch oraz uczennice: Malwina Buniowska i Barbara Stasiło.

 

          Otrzymanie Wojewódzkiego Certyfikatu jest potwierdzeniem, że działania planowane i realizowane przez ZSSChiO są zgodne z modelem Szkoły Promującej Zdrowie, który uwzględnia:

  • realizowanie działań z zakresu promocji zdrowia i profilaktyki problemów dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych oraz w środowisku lokalnym,

  • upowszechnianie idei sieci szkół promujących zdrowie i wynikających z niej działań na poziomie lokalnym;

  • prezentacja dobrych praktyk i wymiany doświadczeń między szkołami i placówkami oświatowymi w zakresie promocji zdrowia i profilaktyki problemów dzieci i młodzieży;

  • propagowanie podejmowanych działań z zakresu promocji zdrowia i profilaktyki problemów dzieci i młodzieży w mediach.

 

Sukces potwierdzony certyfikatem to efekt wieloletniej i systematycznej pracy całej społeczności szkolnej oraz Przyjaciół „Spożywczaka”.

 

          Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do otrzymania tegorocznego wyróżnienia przez nasza szkołę: Dyrekcji, Nauczycielom i Pracownikom Szkoły, Rodzicom, Uczniom, Przyjaciołom i Partnerom Szkoły, Instytucjom oraz Osobom z którymi wspólnie realizowaliśmy i realizujemy działania prozdrowotne. Szczególne podziękowania kierujemy na ręce Pani Teresy Krasnowskiej Rejonowego Koordynatora Szkoły Promującej Zdrowie za pozytywną rekomendację, pomoc i dotychczasową współpracę.

 

Opracowanie: U. Machaj

 


 

 Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Warsztaty dla przedszkolaków w Muninie  ( 29 XI 2015r. )

 

          W piątek 27 listopada gościliśmy w Niepublicznym Przedszkolu Zgromadzenia Sióstr Służebniczek w Muninie a celem naszej wizyty była edukacja prozdrowotna wśród najmłodszych. W ramach programu "Trzymaj formę" dla przedszkolaków zorganizowaliśmy warsztaty edukacyjne promując zasady zdrowego żywienia. Doświadczenia potwierdzają tezę, że przyzwyczajenia i wiedza nabyte już w dzieciństwie decydują o późniejszych zachowaniach i cechach człowieka dlatego warto podejmować takie działania.

 

          Trzy grupy przedszkolaków aktywnie uczestniczyły w zabawach, konkursach i ćwiczeniach zaskakując zarówno wychowawców jak i organiza-torów warsztatów. Trzylatki, czterolatki oraz pięciolatki uczestniczyły w zabawie dydaktycznej "Jak żyć zdrowo?", rozpoznawały warzywa i owoce, odgadywały zagadki, układały piramidę żywienia oraz dobierały produkty będące źródłem witamin. Podczas spotkania były też zabawy zachęcające maluchy do poznawania różnych smaków produktów aby zachęcić najmłodszych konsumentów do spożywania różnorodnej żywności. W organizację warsztatów włączyli się nauczyciele: K. Janowska, U. Machaj, A. Siwoń i W. Stoch. Pomocą służyły uczennice klasy IIż Magdalena Atachim i Oliwia Noga.

 

Opracowanie: U. Machaj

 


 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Piknik z Agencją Rynku Rolnego "Warzywa kontra owoce" ( 22 X 2015r. )

 

 

          W ramach działań profilaktycznych promujących zdrowe odżywanie i zdrowy styl życia we wtorek 20 października 2015 roku zorganizowany został piknik "Warzywa kontra Owoce". Organizatorami imprezy byli: Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Rzeszowie oraz Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu.

 

W pikniku uczestniczyli uczniowie szkół podstawowych oraz ponadgimnazjalnych, w większości zrzeszonych w Sieci Szkół Promujących Zdrowie:

  • Szkoła Podstawowa nr 6 im Piotra Skargi w Jarosławiu

  • Szkoła Podstawowa nr 11 im Adama Mickiewicza w Jarosławiu

  • Szkoła Podstawowa w Zespole Szkół w Pawłosiowie

  • Zespół Szkół Zawodowych im Króla Jana III Sobieskiego w Przeworsku

  • Zespół Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych im. Adama Mickiewicza w Radymnie

  • Zespół Szkół Rolniczych im Wincentego Witosa w Zarzeczu

  • Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im Marii Curie- Skłodowskiej w Jarosławiu

 

Gośćmi pikniku byli:

  • Pan Jacek Hynowski - Dyrektor Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Rzeszowie

  • Pani Beata Mędrala - Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologocznej w Jarosławiu

  • Pani Renata Majkut-Lotycz - Sekcja Oświaty i Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologocznej w Jarosławiu

 

         Planując wtorkowe wydarzenie organizatorzy założyli główne cele: promocja polskich warzyw i owoców, rozwijanie pasji kulinarnych nie tylko uczniów kierunków żywieniowych, ale również najmłodszych konsumentów, propagowanie zdrowego stylu życia i zasad racjonalnego odżywiania oraz zachęcanie do spożycia potraw z warzyw i owoców. Organizatorzy założyli też, że będzie to impreza plenerowa na podwórku szkoły, niestety pogoda zmieniła plany ale mimo niesprzyjającej aury udało się zrealizować plan pikniku, uczniom dopisywały humory i nikomu nie zabrakło zapału do działania. W trakcie pikniku odbył się pokaz kulinarny sporządzania potraw z owoców i warzyw w wykonaniu Pana Mateusza Zarzeckiego oraz uczniów klasy IIIż. Pan Mateusz jest absolwentem naszej szkoły a obecnie szefem kuchni w Domu Bankietowym "Magnolia" w Kisielowie. Pod okiem szefa kuchni dla uczestników imprezy zostały przygotowane różnorodne smakołyki: wieloskładnikowe szaszłyki, potrawy grillowane z warzyw oraz mięsa, pieczona nadziewana papryka, hamburgery, jabłka pieczone, zapiekanka z warzyw, mięsa i sera, sałatki z różnorodnych kasz i makaronów pełnoziarnistych, sezonowe surówki z warzyw i owoców. Uczestnicy pikniku mogli sprawdzić swoje umiejętności wykonywania dekoracji z owoców i warzyw techniką carvingu, Pani Stanisława Makarowska z uczniami klasy IIż przygotowała pokaz dekoracji oraz prowadziła warsztaty. Uczennice klasy IIIż Agnieszka Pieczonka i Katarzyna Sobejko sporządzały smaczne proziaki serwując nasze regionalne wyroby z masłem czosnkowym oraz z twarożkiem. Odbywał się także konkurs kulinarny dla uczniów w którym pięcioosobowe zespoły składające się z dwóch uczniów szkoły ponadgimnazjalnej oraz trzech uczniów ze szkoły podstawowej wykonywały sałatki z wykorzystaniem warzyw, owoców oraz produktów węglowodanowych.

 

I miejsce w konkursie zdobyli uczniowie Szkoły Podstawowej w Pawłosiowie i Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu: Weronika Maciąga, Michał Dubiel, Katarzyna Bobowicz, Adrian Norek i Adam Czyrny

 

II miejsce wywalczyli uczniowie Szkoły Podstawowej nr 11 w Jarosławiu i Zespołu Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych w Radymnie: Wiktor Maśkiewicz, Julia Motyka, Zuzanna Janicka, Anna Przybytek i Magdalena Suchodolska

 

III miejsce otrzymali uczniowie Szkoły Podstawowej nr 6 w Jarosławiu i Zespołu Szkół Rolniczych w Zarzeczu: Wiktoria Dejnak, Kornelia Pindera, Barnaba Czyrek, Michalina Jedynak i Andżelika Hołysz

 

IV miejsce tuż za podium zajęli uczniowie Szkoły Podstawowej nr 6 w Jarosławiu i Zespołu Szkół Zawodowych w Przeworsku: Amelia Kwoka, Patryk Wojakowski, Kinga Lewicka, Angela Słowik i Paulina Pikuła

 

          Laureaci konkursu otrzymali z rąk Pana Jacka Hynowskiego Dyrektora Agencji Rynku Rolnego OT w Rzeszowie nagrody w postaci namiotów, śpiworów i plecaków. Nauczyciele wychowania fizycznego zadbali o odpowiednią formę uczestników pikniku. Wielu uczniów ale również opiekunowie pokonywali tor przeszkód i rywalizowali w zawodach sportowych a najlepsi otrzymali upominki. Surowce do potraw piknikowych, nagrody rzeczowe dla laureatów konkursu kulinarnego oraz upominki dla uczestników zapewnił Pan Jacek Hynowski Dyrektor Agencji Rynku Rolnego OT w Rzeszowie.

 

          Wtorkowe warsztaty zorganizowali pracownicy Sekcji Informacji i Promocji Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie oraz nauczyciele Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu: Jadwiga Nawojska, Ryszard Gonczowski, Damian Przedzieńkowski, Jolanta Szyler, Małgorzata Hopko-Pajda, Anna Wajda, Wioleta Stoch, Urszula Machaj.

 

          W imieniu organizatorów składam serdeczne podziękowania Wszystkim, którzy pomogli zorganizować wtorkowy piknik. Dziękuję nauczycielom wychowania fizycznego za przygotowanie i prowadzenie konkurencji sportowych, dziękuję pracownikom obsługi szkoły za pomoc w organizacji. Dziękuję uczniom, którzy zaangażowali się w działania piknikowe oraz przygotowali nagłośnienie na sali.

 

Opracowanie: U. Machaj

 


 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Warsztaty edukacyjne "Kolorowo, owocowo, witaminowo" ( 19 X 2015r. )

 

 

          W ramach współpracy Sieci Szkół Promujących Zdrowie po raz kolejny gościliśmy w Szkole Podstawowej w Pawłosiowie. W poniedziałek 19 października zorganizowaliśmy dla uczniów klas I-III oraz klas IV-VI warsztaty edukacyjne promujące regularne spożywanie zwłaszcza w sezonie jesiennym polskich warzyw i owoców. Warsztaty to jedno z wielu przedsięwzięć tegorocznego Tygodnia Promocji Zdrowia który w zaprzyjaźnionej szkole przebiega pod hasłem "Jesień - pora kolorów, smaków i witamin".

 

Dla uczestników spotkania przygotowaliśmy kilka atrakcji:

• konkursowe zagadki, w których ukryte były owoce i warzywa,
• zabawę ruchową, w czasie której uczestnicy określali formę spożycia warzyw i owoców,
• układanie wielobarwnej tęczy z owoców i warzyw,
• prezentację walorów odżywczych oraz zdrowotnych poszczególnych grup warzyw dobranych kolorami w formie tęczy
• ćwiczenia w grupach "zamykamy jesień w słoiku" czyli przygotowanie kapusty do kiszenia
• zabawa ruchowa "warzywny kelner"
 

          Wszyscy uczestnicy warsztatów poszerzyli wiedzę na temat walorów zdrowotnych warzyw i owoców, ćwiczenia praktyczne i ruchowe pozwoliły poznać sposoby przygotowania jesiennych surowców do spożycia oraz utrwalania warzyw metodą kiszenia. Spotkanie było również okazją do smakowania świeżych i dojrzałych darów jesieni, które o tej porze roku są najbardziej kolorowe i wartościowe.
 

Warsztaty zorganizowały Panie: A. Siwoń, W. Stoch oraz U. Machaj. Pomocą podczas spotkania służyły uczennice klasy IIIa/Ta Klaudia Biały i Sylwia Dusiło.

 

Opracowanie: U. Machaj

 


 

  Tekst w wysokim kontraście i zwiększonej czcionce Zaproszenie na piknik "Warzywa kontra Owoce" ( 6 X 2015r. )  

 

          W dniu 13 października 2015 roku w godzinach 11-13, na podwórku Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu odbędzie się piknik "Warzywa kontra Owoce" organizowany wspólnie z Agencją Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Rzeszowie.
Celem pikniku jest promocja polskich warzyw i owoców, rozwijanie pasji kulinarnych nie tylko uczniów klas o profilu żywieniowym ale również najmłodszych konsumentów, propagowanie zdrowego stylu życia i zasad racjonalnego odżywiania.

 

W programie pikniku między innymi:

  • pokazy kulinarne sporządzania potraw z owoców i warzyw w wykonaniu kucharza oraz uczniów klas żywieniowych

  • pokaz dekoracji z warzyw i owoców techniką carvingu w wykonaniu nauczyciela oraz uczniów

  • konkurs kulinarny dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i szkół podstawowych

  • atrakcje sportowe.

 

Organizatorzy

 


Koordynator

Urszula MACHAJ

 


Trenerzy

 

Wioletta STOCH

 

Małgorzata HOPKO-PAJDA

 

Stanisława MAKAROWSKA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Lekcja plus