Oferta edukacyjna ZSSChiO 2021/2022
ATUTY ZAWODU Profesjonalny kelner stanowi wizytówkę zakładu. Kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych oraz obsługą przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych, a także kelnerską obsługą kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez. Jest osobą otwartą, uprzejmą, posiada umiejętności organizatorskie, na co dzień łączy elementy pracy indywidualnej oraz zespołowej. Atrakcyjne miejsca pracy w kraju i za granicą, bezpośredni kontakt z klientami, wysokie zarobki, możliwości rozwoju zawodowego oraz specjalności barmana, sommeliera czy baristy to perspektywy zawodowe kelnera. Kelner ma możliwości awansu od kierownika sali, przez menadżera - eksperta w zakresie oferty usługowej obiektu do stanowiska dyrektora. Jako kelner będziesz: przygotowywać sale konsumpcyjne oraz miejsca do obsługi gości, wykonywać czynności związane z kompleksową obsługą gości podczas przyjęć okolicznościowych oraz imprez poza zakładem gastronomicznym, planować i rozliczać usługi gastronomiczne, stosować programy komputerowe wspomagające realizację zadań zawodowych, organizować pracę zespołu i współpracować w zespole. Możliwości zatrudnienia: zakłady gastronomiczne: restauracje, kawiarnie, pizzerie hotele, sale bankietowe oraz konferencyjne puby, dyskoteki, kluby statki wycieczkowe Umiejętności praktyczne będziesz zdobywać w szkolnych pracowniach: technologicznej i organizacji usług kelnerskich oraz w czasie praktyk zawodowych w Polsce lub w krajach UE (Anglii, Niemczech, Włoszech). Szanse na sukces zawodowy zwiększa zdobywanie dodatkowych kwalifikacji poprzez udział w organizowanych przez szkołę szkoleniach i kursach np. barmańskim czy balistycznym lub w programie innowacji „Barman”.. Zdobędziesz 2 kwalifikacje potwierdzone egzaminem zewnętrznym i uznawane w krajach UE: Kwalifikacja 1: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich. Kwalifikacja 2: HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych. Punktowane przedmioty: język polski, język angielski, matematyka, geografia.

Technikum Nr 1

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
GALERIA TEMATYCZNA KIERUNKU GALERIA TEMATYCZNA KIERUNKU ROZSZERZENIA
Geografia Język angielski
POWRÓT DO WYKAZU KIERUNKÓW POWRÓT DO WYKAZU KIERUNKÓW
Oferta edukacyjna ZSSChiO 2021/2022

Technikum Nr 1

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
WYKAZ KIERUNKÓW WYKAZ KIERUNKÓW GALERIA KIERUNKU GALERIA KIERUNKU ROZSZERZENIA
Geografia Język angielski
ATUTY ZAWODU Profesjonalny kelner stanowi wizytówkę zakładu. Kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych oraz obsługą przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych, a także kelnerską obsługą kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji i innych imprez. Jest osobą otwartą, uprzejmą, posiada umiejętności organizatorskie, na co dzień łączy elementy pracy indywidualnej oraz zespołowej. Atrakcyjne miejsca pracy w kraju i za granicą, bezpośredni kontakt z klientami, wysokie zarobki, możliwości rozwoju zawodowego oraz specjalności barmana, sommeliera czy baristy to perspektywy zawodowe kelnera. Kelner ma możliwości awansu od kierownika sali, przez menadżera - eksperta w zakresie oferty usługowej obiektu do stanowiska dyrektora. Jako kelner będziesz: przygotowywać sale konsumpcyjne oraz miejsca do obsługi gości, wykonywać czynności związane z kompleksową obsługą gości podczas przyjęć okolicznościowych oraz imprez poza zakładem gastronomicznym, planować i rozliczać usługi gastronomiczne, stosować programy komputerowe wspomagające realizację zadań zawodowych, organizować pracę zespołu i współpracować w zespole. Możliwości zatrudnienia: zakłady gastronomiczne: restauracje, kawiarnie, pizzerie hotele, sale bankietowe oraz konferencyjne puby, dyskoteki, kluby statki wycieczkowe Umiejętności praktyczne będziesz zdobywać w szkolnych pracowniach: technologicznej i organizacji usług kelnerskich oraz w czasie praktyk zawodowych w Polsce lub w krajach UE (Anglii, Niemczech, Włoszech). Szanse na sukces zawodowy zwiększa zdobywanie dodatkowych kwalifikacji poprzez udział w organizowanych przez szkołę szkoleniach i kursach np. barmańskim czy balistycznym lub w programie innowacji „Barman”.. Zdobędziesz 2 kwalifikacje potwierdzone egzaminem zewnętrznym i uznawane w krajach UE: Kwalifikacja 1: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich. Kwalifikacja 2: HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych. Punktowane przedmioty: język polski, język angielski, matematyka, geografia.