Oferta edukacyjna
ZSSChiO 2021/2022
ATUTY ZAWODU
Profesjonalny
kelner
stanowi
wizytówkę
zakładu.
Kelner
wykonuje
czynności
związane
z
fachową
i
kompleksową
obsługą
konsumenta
w
różnorodnych
zakładach
gastronomicznych
oraz
obsługą
przyjęć
okolicznościowych,
imprez
gastronomicznych,
a
także
kelnerską
obsługą
kongresów,
targów,
wystaw,
bankietów,
spotkań,
konferencji
i
innych
imprez.
Jest
osobą
otwartą,
uprzejmą,
posiada
umiejętności
organizatorskie,
na
co
dzień
łączy
elementy
pracy
indywidualnej
oraz
zespołowej.
Atrakcyjne
miejsca
pracy
w
kraju
i
za
granicą,
bezpośredni
kontakt
z
klientami,
wysokie
zarobki,
możliwości
rozwoju
zawodowego
oraz
specjalności
barmana,
sommeliera
czy
baristy
to
perspektywy
zawodowe
kelnera.
Kelner
ma
możliwości
awansu
od
kierownika
sali,
przez
menadżera
-
eksperta
w zakresie oferty usługowej obiektu do stanowiska dyrektora.
Jako kelner będziesz:
•
przygotowywać sale konsumpcyjne oraz miejsca do obsługi gości,
•
wykonywać
czynności
związane
z
kompleksową
obsługą
gości
podczas
przyjęć
okolicznościowych
oraz
imprez poza zakładem gastronomicznym,
•
planować i rozliczać usługi gastronomiczne,
•
stosować programy komputerowe wspomagające realizację zadań zawodowych,
•
organizować pracę zespołu i współpracować w zespole.
Możliwości zatrudnienia:
•
zakłady gastronomiczne: restauracje, kawiarnie, pizzerie
•
hotele, sale bankietowe oraz konferencyjne
•
puby, dyskoteki, kluby
•
statki wycieczkowe
Umiejętności
praktyczne
będziesz
zdobywać
w
szkolnych
pracowniach:
technologicznej
i
organizacji
usług
kelnerskich
oraz
w
czasie
praktyk
zawodowych
w
Polsce
lub
w
krajach
UE
(Anglii,
Niemczech,
Włoszech).
Szanse
na
sukces
zawodowy
zwiększa
zdobywanie
dodatkowych
kwalifikacji
poprzez
udział
w
organizowanych
przez
szkołę szkoleniach i kursach np. barmańskim czy balistycznym lub w programie innowacji „Barman”..
Zdobędziesz 2 kwalifikacje potwierdzone egzaminem zewnętrznym i uznawane w krajach UE:
•
Kwalifikacja 1: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich.
•
Kwalifikacja 2: HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych.
Punktowane przedmioty: język polski, język angielski, matematyka, geografia.
Technikum Nr 1
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
Geografia
Język angielski