Oferta edukacyjna ZSSChiO 2021/2022

Technik usług kelnerskich (limit punktów 60)

DODATKOWE UMIEJĘTNOŚCI - ”Barista” W ramach dodatkowych umiejętności zdobędziesz kompetencje poszukiwane i doceniane przez pracodawców. Wiedza połączona z pokazami i ćwiczeniami praktycznymi pozwoli Ci poznać stanowisko pracy barmana oraz zasady komponowania napojów mieszanych, sposoby dekoracji i podawania. Będziesz ćwiczyć tajniki miksologii czyli łączenia ze sobą składników w taki sposób, aby otrzymać napój o wyrafinowanym smaku i wyglądzie. Poznasz także tajniki pracy baristy oraz opanujesz umiejętność profesjonalnego parzenia kawy.

Technik analityk (limit punktów 80)

INNOWACJA - “I Ty możesz zostać farmaceutą” W ramach innowacji: zdobędziesz nowe umiejętności związane z pracą w laboratorium poprzez samodzielne badanie składu i tożsamości leków, sporządzanie maści, kremów, olejków eterycznych itp.; nauczysz się jak świadomie i umiejętnie stosować leki i suplementy diety, zapoznasz się z działalnością aptek i zakładów farmaceutycznych. “Biokosmetyki” Program nauczania zawiera treści o biokosmetykach. Poznasz składniki preparatów kosmetycznych, ich właściwości i zastosowanie. Będziesz sporządzał kremy, mydła i olejki eteryczne. Nabędziesz umiejętności przydatne do kontynuowania nauki na kosmetologii oraz takie, które możesz wykorzystać dbając o własną urodę.

Technik hotelarstwa (limit punktów 60)

DODATKOWE UMIEJĘTNOŚCI - ”Animacja czasu wolnego” W ramach dodatkowych umiejętności zdobędziesz nową wiedzę, którą możesz wykorzystać w przyszłej pracy; masz możliwość podniesienia swoich kwalifikacji; nauczysz się jak organizować zabawy, konkursy, przyjęcia plenerowe dla dzieci; zdobędziesz umiejętność organizacji czasu wolnego dla młodzieży, osób dorosłych, starszych czy niepełnosprawnych; poznasz nowe i różnorodne formy aktywności fizycznej, zdrowego spędzania czasu wolnego; poznasz techniki i metody pracy w grupie; nauczysz się jak nawiązywać kontakty z ludźmi, co pozwoli ci nabrać pewności siebie i wyróżniać się na rynku pracy.

Technik żywienia i usług gastronomicznych

(limit punktów 60)

INNOWACJA - ”Dieta śródziemnomorska” W ramach innowacji: poznasz asortyment i zastosowanie surowców kuchni śródziemnomorskiej wykorzystując materiały umieszczone na platformie “Moodle” oraz podczas wizyty w hipermarkecie; poznasz techniki sporządzania i zasady serwowania potraw kuchni śródziemnomorskiej; podczas warsztatów wspólnie ze specjalistami przygotujesz potrawy kuchni śródziemnomorskiej; dokonasz degustacji potraw kuchni śródziemnomorskiej w znanej restauracji; otrzymasz szkolny certyfikat potwierdzający udział w programie. DODATKOWE UMIEJĘTNOŚCI - ”Barista” W ramach dodatkowych umiejętności zdobędziesz dodatkowe kompetencje poszukiwane i doceniane przez pracodawców. Wiedza połączona z pokazami i ćwiczeniami praktycznymi pozwoli Ci poznać stanowisko pracy barmana oraz zasady komponowania napojów mieszanych, sposoby dekoracji i podawania. Będziesz ćwiczyć tajniki miksologii czyli łączenia ze sobą składników w taki sposób, aby otrzymać napój o wyrafinowanym smaku i wyglądzie. Poznasz także tajniki pracy baristy oraz opanujesz umiejętność profesjonalnego parzenia kawy.

Technik technologii żywności (limit punktów 60)

INNOWACJA - ”Dietetyka” W ramach innowacji: poszerzysz wiadomości o składnikach odżywczych i wartości odżywczej żywności; poznasz zasady żywienia dietetycznego, w tym dietę łatwostrawną i niskoenergetyczną (produkty dozwolone i zabronione, techniki sporządzania potraw); przygotujesz jadłospisy dla diety łatwostrawnej oraz niskoenergetycznej korzystając z pomocy specjalisty/dietetyka; podczas warsztatów w szkolnej pracowni gastronomicznej przygotujesz zestaw całodziennych posiłków dla wybranej diety; będziesz uczestniczył w zajęciach na wyższej uczelni ze specjalistami żywienia/dietetyki; otrzymasz szkolny certyfikat potwierdzający udział w programie.

Technik usług fryzjerskich (limit punktów 60)

INNOWACJA - “Stylizacja paznokci” DODATKOWE UMIEJĘTNOŚCI - “Elementy wizażu” W ramach dodatkowych umiejętności ze sztuki wizażu zdobędziesz wiedzę z zakresu podstaw wykonywania makijażu i będziesz umieć dobrać właściwe akcesoria i kosmetyki; podczas warsztatów zdobędziesz umiejętności wykonywania prawidłowego makijażu, zgodnego z okazją; będziesz uczestniczyć w szkoleniu organizowanym przez firmę Pierre Rene Professional; ukończysz zaplanowane zajęcia pokazem makijażu wykonanym na modelce; otrzymasz certyfikat uczestnictwa w innowacji. W ramach innowacji stylizacja paznokci poznasz metody i sposoby stylizacji paznokci; poznasz zasady doboru właściwych akcesoriów, preparatów i kosmetyków do wykonania manicure na różne okazje; podczas warsztatów zdobędziesz umiejętności wykonywania stylizacji paznokci metodą hybrydową; będziesz uczestniczyć w szkoleniu organizowanym przez firmę Pierre Rene Professional; ukończysz zaplanowane zajęcia pokazem manicure wykonanym na modelce; otrzymasz certyfikat uczestnictwa w innowacji. Warto podkreślić, że zarówno makijaż jak i manicure stanowią spójną całość w tworzeniu wizerunku klienta.

Technikum Nr 1

Informacje o kierunku Informacje o kierunku Informacje o kierunku Informacje o kierunku Informacje o kierunku Informacje o kierunku
Oferta edukacyjna ZSSChiO 2021/2022

Technik usług kelnerskich

(limit punktów 60)

DODATKOWE UMIEJĘTNOŚCI ”Barista” W ramach dodatkowych umiejętności zdobędziesz kompetencje poszukiwane i doceniane przez pracodawców. Wiedza połączona z pokazami i ćwiczeniami praktycznymi pozwoli Ci poznać stanowisko pracy barmana oraz zasady komponowania napojów mieszanych, sposoby dekoracji i podawania. Będziesz ćwiczyć tajniki miksologii czyli łączenia ze sobą składników w taki sposób, aby otrzymać napój o wyrafinowanym smaku i wyglądzie. Poznasz także tajniki pracy baristy oraz opanujesz umiejętność profesjonalnego parzenia kawy.

Technikum Nr 1

Informacje o kierunku

Technik analityk

(limit punktów 80)

INNOWACJA “I Ty możesz zostać farmaceutą” W ramach innowacji: zdobędziesz nowe umiejętności związane z pracą w laboratorium poprzez samodzielne badanie składu i tożsamości leków, sporządzanie maści, kremów, olejków eterycznych itp.; nauczysz się jak świadomie i umiejętnie stosować leki i suplementy diety, zapoznasz się z działalnością aptek i zakładów farmaceutycznych. “Biokosmetyki” Program nauczania zawiera treści o biokosmetykach. Poznasz składniki preparatów kosmetycznych, ich właściwości i zastosowanie. Będziesz sporządzał kremy, mydła i olejki eteryczne. Nabędziesz umiejętności przydatne do kontynuowania nauki na kosmetologii oraz takie, które możesz wykorzystać dbając o własną urodę.
Informacje o kierunku

Technik hotelarstwa

(limit punktów 60)

DODATKOWE UMIEJĘTNOŚCI ”Animacja czasu wolnego” W ramach dodatkowych umiejętności zdobędziesz nową wiedzę, którą możesz wykorzystać w przyszłej pracy; masz możliwość podniesienia swoich kwalifikacji; nauczysz się jak organizować zabawy, konkursy, przyjęcia plenerowe dla dzieci; zdobędziesz umiejętność organizacji czasu wolnego dla młodzieży, osób dorosłych, starszych czy niepełnosprawnych; poznasz nowe i różnorodne formy aktywności fizycznej, zdrowego spędzania czasu wolnego; poznasz techniki i metody pracy w grupie; nauczysz się jak nawiązywać kontakty z ludźmi, co pozwoli ci nabrać pewności siebie i wyróżniać się na rynku pracy.
Informacje o kierunku

Technik żywienia i usług

gastronomicznych

(limit punktów 60)

INNOWACJA ”Dieta śródziemnomorska” W ramach innowacji: poznasz asortyment i zastosowanie surowców kuchni śródziemnomorskiej wykorzystując materiały umieszczone na platformie “Moodle” oraz podczas wizyty w hipermarkecie; poznasz techniki sporządzania i zasady serwowania potraw kuchni śródziemnomorskiej; podczas warsztatów wspólnie ze specjalistami przygotujesz potrawy kuchni śródziemnomorskiej; dokonasz degustacji potraw kuchni śródziemnomorskiej w znanej restauracji; otrzymasz szkolny certyfikat potwierdzający udział w programie. DODATKOWE UMIEJĘTNOŚCI ”Barista” W ramach dodatkowych umiejętności zdobędziesz dodatkowe kompetencje poszukiwane i doceniane przez pracodawców. Wiedza połączona z pokazami i ćwiczeniami praktycznymi pozwoli Ci poznać stanowisko pracy barmana oraz zasady komponowania napojów mieszanych, sposoby dekoracji i podawania. Będziesz ćwiczyć tajniki miksologii czyli łączenia ze sobą składników w taki sposób, aby otrzymać napój o wyrafinowanym smaku i wyglądzie. Poznasz także tajniki pracy baristy oraz opanujesz umiejętność profesjonalnego parzenia kawy.
Informacje o kierunku

Technik technologii żywności

(limit punktów 60)

INNOWACJA ”Dietetyka” W ramach innowacji: poszerzysz wiadomości o składnikach odżywczych i wartości odżywczej żywności; poznasz zasady żywienia dietetycznego, w tym dietę łatwostrawną i niskoenergetyczną (produkty dozwolone i zabronione, techniki sporządzania potraw); przygotujesz jadłospisy dla diety łatwostrawnej oraz niskoenergetycznej korzystając z pomocy specjalisty/dietetyka; podczas warsztatów w szkolnej pracowni gastronomicznej przygotujesz zestaw całodziennych posiłków dla wybranej diety; będziesz uczestniczył w zajęciach na wyższej uczelni ze specjalistami żywienia/dietetyki; otrzymasz szkolny certyfikat potwierdzający udział w programie.
Informacje o kierunku

Technik usług fryzjerskich

(limit punktów 60)

INNOWACJA “Stylizacja paznokci” DODATKOWE UMIEJĘTNOŚCI “Elementy wizażu” W ramach dodatkowych umiejętności ze sztuki wizażu zdobędziesz wiedzę z zakresu podstaw wykonywania makijażu i będziesz umieć dobrać właściwe akcesoria i kosmetyki; podczas warsztatów zdobędziesz umiejętności wykonywania prawidłowego makijażu, zgodnego z okazją; będziesz uczestniczyć w szkoleniu organizowanym przez firmę Pierre Rene Professional; ukończysz zaplanowane zajęcia pokazem makijażu wykonanym na modelce; otrzymasz certyfikat uczestnictwa w innowacji. W ramach innowacji stylizacja paznokci poznasz metody i sposoby stylizacji paznokci; poznasz zasady doboru właściwych akcesoriów, preparatów i kosmetyków do wykonania manicure na różne okazje; podczas warsztatów zdobędziesz umiejętności wykonywania stylizacji paznokci metodą hybrydową; będziesz uczestniczyć w szkoleniu organizowanym przez firmę Pierre Rene Professional; ukończysz zaplanowane zajęcia pokazem manicure wykonanym na modelce; otrzymasz certyfikat uczestnictwa w innowacji. Warto podkreślić, że zarówno makijaż jak i manicure stanowią spójną całość w tworzeniu wizerunku klienta.
Informacje o kierunku