Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznychi Ogólnokształcącychim. Marii Curie - Skłodowskiej
ADRES: ul. Kraszewskiego 3, 37-500 Jarosław, woj. podkarpackiee-mail: zsschiosekretariat@interia.eu tel/fax: 16-6216414
v11/2021
”THINK BIG TO SUCCEED”
TECHNIK HOTELARSTWA
Przedmioty punktowane: język polski, język angielski, matematyka, geografiaPrzedmiot rozszerzony: język angielskiPierwszy język obcy: język angielskiDrugi język obcy: włoski lub niemieckiMinimum punktowe: 60 pkt.Lubiszpodróże,interesujeszsiępoznawaniemróżnychkultur,ludzi, Twojapasjąjestrekreacja,sport?Amożewprzyszłościchciałbyś zajmowaćsięsprzedażąitworzeniemoferttakichiwieluinnych usług? Jeżeli tak to ten kierunek jest właśnie dla Ciebie !Dziękidynamicznierozwijającejsiębranżyturystycznohotelarskiejtechnik hotelarstwatozawódzprzyszłością.Istotątegozawodujestprzedewszystkim kontaktzdrugimczłowiekiem,kreatywnośćatakżeumiejętnośćpodejmowania odpowiednichdecyzji.Ważnajesttakżeumiejętnośćpracyprzypomocy programówrecepcyjnych,któresłużądosprawnejikompleksowejobsługigościa hotelowego.Kierunektenłączywsobie3zawody:hotelarz,kelner,organizator turystyki.Gwarantujemywysokipoziomkształceniaogólnegoizawodowego, przygotowujemyprzyszłychpracownikówbranżyhotelarskiej,gastronomiczneji turystycznej,którzymająmożliwośćpracywobiektachnoclegowych,biurach podróży,centrachinformacjiturystycznej,lotniskachorazdalszejedukacjina studiach wyższych.Kształcąc się w tym zawodzie nauczysz się jak:•rezerwować usługi hotelarskie,•wykonywać prace związane z obsługa gości w recepcji,•wypełniać dokumentację związaną z obsługą gości w hotelu,•rozliczać gościa z zamówionych usług,•przygotowywać jednostki mieszkalne do przyjęcia gości,•organizowaćusługirekreacyjne,sportowe,konferencyjneorazprzyjęcia okolicznościowe,•przygotowywać śniadania hotelowe,•założyćwłasnądziałalnośćgospodarcząiprowadzićswójobiekthotelarsko– gastronomiczny,•korzystaćznarzędziinfo-technicznychwspomagającychwykonywaniezadań zawodowych.W programie nauczania także dodatkowe umiejętności: •“Animator czasu wolnego”•“Obsługa kelnerska w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie”.Animatorczasuwolnegoorganizujeczaswolnydlaróżnychgrupwiekowych,oraz opracowujeirealizujeprogramykulturalno-rozrywkowych.Uczymyjakprowadzić zajęciasportowe,plastyczne,muzyczneiteatralne.Umiejętnośćtajest dodatkowymatutemdlaosóbubiegającychsięopracęwobiektachnoclegowych i rekreacyjnych.Obsługakelnerskawobiekcieświadczącymusługihotelarskie-tododatkowa umiejętnośćdającauprawnieniadopracywzawodziekelner.Nauczyszsięjak organizowaćstanowiskapracy,stosowaćwpraktycetechniki,metodyisystemy obsługigości,przygotowaćofertyusługgastronomicznychicateringowych, rozliczaćkonsumentówiusługi,stosowaćprogramykomputerowedoplanowania i promocjiusługorazkalkulacjikosztów,tworzyćkartymenuzuwzględnieniem informacji dotyczących: wartości odżywczej potraw, alergenów i cen.Przedmioty zawodowe teoretyczne:•Organizacja pracy w hotelarstwie•Marketing usług hotelarskich•Obsługa konsumenta•Język angielski zawodowy•Obsługa kelnerska•Animacja czasu wolnegoPrzedmioty zawodowe praktyczne:•Pracownia hotelarska•Pracownia obsługi konsumenta•Pracownia obsługi informatycznej•Pracownia obsługi kelnerskiej•Zajęcia z animacji w praktyce.•Praktyka zawodowa w kraju lub za granicą.NOWOŚĆ ! - Dodatkowe kwalifikacje w ramach kursów:•“Stewardessa/steward”-kursprzygotowujeprzyszłychpracownikówlinii lotniczych,statkówwycieczkowych,pasażerskich,doobsługigościpodczas lotu czy rejsu.•“Rezydentturystyczny”-kursdlaprzyszłychpracownikówbiurpodróży,na którymzdobędzieszwiedzęzzakresujakobsługiwaćgrupyturystyczne, opiekować się nimi w trakcie podróży i pobytu w hotelu szczególnie za granicą.•“Pilotwycieczek”-tokursdlaosób,którechcąwprzyszłościtowarzyszyćw podróżygrupomturystycznymisprawowaćnadnimiopiekęorazdbaćo prawidłowy przebieg imprez turystycznych.•“Obsługakasfiskalnych,terminalipłatniczych”-kursnaktórympoznasz nowoczesneformypłatności,zasadyrozliczaniatransakcji,wystawiania dokumentów potwierdzających zapłatę.Rozwijanie dodatkowych umiejętności:•Organizacjaspotkańbiznesowych,konferencjiieventów-tozajęcia przygotowującedopracywdzialebiznesuikonferencji.Nauczyszsięjak przygotowaćizaaranżowaćsalę,sprawdzićwyposażenietechnicznei multimedialne,zorganizowaćbufetwprzerwachkawowych,zapewnićgościom nocleg oraz prowadzić niezbędną dokumentację.•Przewodnictwoturystyczne-toszkolenie,którepozwoliCinabyćumiejętnośćoprowadzaniaturystówpodanymobszarze,zabytkachorazudzielania fachowychinformacji.Dowieszsięjaksprawowaćopiekęnad gośćmi/turystami.•Udzielanieinformacjiturystycznej-nawarsztatachnauczyszsięwjakisposób komunikowaćsięzgościem/turystą,jakudzielaćrzetenejiwyczerpującej informacji.Dowieszsięskądczerpaćinformacjeturystyczneorazjak funkcjonują centra informacji turystycznej.•Nauka w tym zawodzie umożliwia:•uzyskanieświadectwpotwierdzającychkwalifikacjewzawodzieuznawanychw całej Unii Europejskiej: - HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, - HGT.06. Realizacja usług w recepcji.•zdobycie tytułu technika hotelarstwa,•zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołeczneipersonalne.Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl .
TECHNIK HOTELARSTWAPrzedmioty punktowane:język polski, język angielski, matematyka, geografiaPrzedmiot rozszerzony: język angielskiDrugi język obcy: włoski lub niemieckiMinimum punktowe: 60 pkt.„THINK BIG TO SUCCEED”Lubiszpodróże,interesujeszsiępoznawaniemróżnych kultur,ludzi,Twojapasjąjestrekreacja,sport?Amożew przyszłościchciałbyśzajmowaćsięsprzedażąitworzeniem oferttakichiwieluinnychusług?Jeżelitaktotenkierunek jest właśnie dla Ciebie !Dziękidynamicznierozwijającejsiębranżyturystycznohotelarskiej technikhotelarstwatozawódzprzyszłością.Istotątegozawodujest przedewszystkimkontaktzdrugimczłowiekiem,kreatywnośćatakże umiejętnośćpodejmowaniaodpowiednichdecyzji.Ważnajesttakże umiejętnośćpracyprzypomocyprogramówrecepcyjnych,któresłużą dosprawnejikompleksowejobsługigościahotelowego.Kierunekten łączy w sobie 3 zawody: hotelarz, kelner, organizator turystyki.Gwarantujemywysokipoziomkształceniaogólnegoizawodowego, przygotowujemyprzyszłychpracownikówbranżyhotelarskiej, gastronomicznejiturystycznej,którzymająmożliwośćpracyw obiektachnoclegowych,biurachpodróży,centrachinformacji turystycznej, lotniskach oraz dalszej edukacji na studiach wyższych.Kształcąc się w tym zawodzie nauczysz się jak:•rezerwować usługi hotelarskie,•wykonywać prace związane z obsługa gości w recepcji,•wypełniać dokumentację związaną z obsługą gości w hotelu,•rozliczać gościa z zamówionych usług,•przygotowywać jednostki mieszkalne do przyjęcia gości,•organizowaćusługirekreacyjne,sportowe,konferencyjneoraz przyjęcia okolicznościowe,•przygotowywać śniadania hotelowe,•założyćwłasnądziałalnośćgospodarcząiprowadzićswójobiekt hotelarsko – gastronomiczny,•korzystaćznarzędziinfo-technicznychwspomagających wykonywanie zadań zawodowych.W programie nauczania także dodatkowe umiejętności: •“Animator czasu wolnego”•“Obsługa kelnerska w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie”.Animatorczasuwolnegoorganizujeczaswolnydlaróżnychgrup wiekowych,orazopracowujeirealizujeprogramykulturalno-rozrywkowych.Uczymyjakprowadzićzajęciasportowe,plastyczne, muzyczneiteatralne.Umiejętnośćtajestdodatkowymatutemdla osóbubiegającychsięopracęwobiektachnoclegowychi rekreacyjnych.Obsługakelnerskawobiekcieświadczącymusługihotelarskie-to dodatkowaumiejętnośćdającauprawnieniadopracywzawodzie kelner.Nauczyszsięjakorganizowaćstanowiskapracy,stosowaćw praktycetechniki,metodyisystemyobsługigości,przygotowaćoferty usługgastronomicznychicateringowych,rozliczaćkonsumentówi usługi,stosowaćprogramykomputerowedoplanowaniaipromocji usługorazkalkulacjikosztów,tworzyćkartymenuzuwzględnieniem informacji dotyczących: wartości odżywczej potraw, alergenów i cen.Przedmioty zawodowe teoretyczne:•Organizacja pracy w hotelarstwie•Marketing usług hotelarskich•Obsługa konsumenta•Język angielski zawodowy•Obsługa kelnerska•Animacja czasu wolnegoPrzedmioty zawodowe praktyczne:•Pracownia hotelarska•Pracownia obsługi konsumenta•Pracownia obsługi informatycznej•Pracownia obsługi kelnerskiej•Zajęcia z animacji w praktyce.•Praktyka zawodowa w kraju lub za granicą.NOWOŚĆ ! - Dodatkowe kwalifikacje w ramach kursów:•“Stewardessa/steward”-kursprzygotowujeprzyszłychpracowników liniilotniczych,statkówwycieczkowych,pasażerskich,doobsługi gości podczas lotu czy rejsu.•“Rezydentturystyczny”-kursdlaprzyszłychpracownikówbiur podróży,naktórymzdobędzieszwiedzęzzakresujakobsługiwać grupyturystyczne,opiekowaćsięnimiwtrakciepodróżyipobytuw hotelu szczególnie za granicą.•“Pilotwycieczek”-tokursdlaosób,którechcąwprzyszłości towarzyszyćwpodróżygrupomturystycznymisprawowaćnadnimi opiekę oraz dbać o prawidłowy przebieg imprez turystycznych.•“Obsługakasfiskalnych,terminalipłatniczych”-kursnaktórym poznasznowoczesneformypłatności,zasadyrozliczaniatransakcji, wystawiania dokumentów potwierdzających zapłatę.Rozwijanie dodatkowych umiejętności:•Organizacjaspotkańbiznesowych,konferencjiieventów-to zajęciaprzygotowującedopracywdzialebiznesuikonferencji. Nauczyszsięjakprzygotowaćizaaranżowaćsalę,sprawdzić wyposażenietechniczneimultimedialne,zorganizowaćbufetw przerwachkawowych,zapewnićgościomnoclegorazprowadzić niezbędną dokumentację.•Przewodnictwoturystyczne-toszkolenie,którepozwoliCinabyć umiejętnośćoprowadzaniaturystówpodanymobszarze,zabytkach orazudzielaniafachowychinformacji.Dowieszsięjaksprawować opiekę nad gośćmi/turystami.•Udzielanieinformacjiturystycznej-nawarsztatachnauczyszsięw jakisposóbkomunikowaćsięzgościem/turystą,jakudzielać rzetenejiwyczerpującejinformacji.Dowieszsięskądczerpać informacjeturystyczneorazjakfunkcjonującentrainformacji turystycznej.•Nauka w tym zawodzie umożliwia:•uzyskanieświadectwpotwierdzającychkwalifikacjewzawodzie uznawanych w całej Unii Europejskiej: - HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, - HGT.06. Realizacja usług w recepcji.•zdobycie tytułu technika hotelarstwa,•zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.Znamimożeszteżrozwijaćswojekompetencjespołecznei personalne. Możesz także skorzystać z bogatej oferty sportowej.JeślimieszkaszdalekoodJarosławiaczekanaCiebiemiejscewbursie >>>>> http://www.zpowjaroslaw.pl ..